Uz dogovor o vodosnabdevanju meštani Ćelija dobili i saobraćajne kazne

Nakon trodnevnih protesta i blokade saobraćaja magistralnog puta Kruševac – Brus u selu Ćelije, na koje su se odlučili zbog stalnih problema u vodosnabdevanju, meštani danas ne protestuju jer su, kako su kazali za portal Odjek.rs, sa nadležnima dogovorili privremeno rešenje. Potvrdili su, takođe, da su onima koji su prethodnih dana kolima i traktorima blokirali put, stigli pozivi da plate kazne zbog učinjenog saobraćajnog prekršaja.

Jedan od predstavnika meštana koji su protestovali, Ivan Radojević je za portal Odjek.rs rekao da su se sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i direktorom Vodovoda, Vladimirom Milosavljevićem, danas dogovorili o prelaznom rešenju:

– Postignuto je privremeno rešenje da se bazen sa koga se snabdeva selo dopunjava iz cisterni. To je poslednjih dana rađeno i funkcionisalo je. Dogovorili smo se da krajem marta sledeće godine treba da počne da se radi cevovod i cela rekonstrukcija mreže.

Biserka Tufegdžić, jedna od meštanki koja je prethodnih dana učestvovala u blokadi, kazala je za Odjek.rs da su meštanima koji su imali vozila na blokadi stigli pozivi iz policije da plate kaznu zbog učinjenog saobraćajnog prekršaja.

Naše vozilo nije bilo na putu, već pored puta, imamo i fotografiju, videćemo šta ćemo dalje. Čula sam da su svima stigle kazne – kazala je ona.

Kako je u pozivu iz policije navedeno za učinjeni saobraćajni prekršaj kojim se ugrožava bezbednost drugih učesnika u saobraćaju i predstavlja smetnju za normalno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, kazna je 2.500 dinara, ako se plati u roku od osam dana, odnosno duplo više nakon toga.

Da mu je stigla pomenuta kazna potvrdio je i Ivan Radojević, rekavši da je za to saznao kada se vratio sa pomenutog sastanka.

Podsetimo, meštani Ćelija i Nabrđa, deo njih, su od ponedeljka protestovali, najpre zaustavljanjem, a potom blokadom saobraćaja na putu Kruševac – Brus, jer je, kako su naveli problem vodosnabdevanja ovog leta postao neizdrživ.

Kako su ranije objasnili, problem je „star“ petnaestak godina. Ovog leta vodu su čas imali, čas nisu, a nekoliko dana pred protest je uopšte nisu imali.
Posebno ih boli jer žive uz jezero sa koga se Kruševac i pola Rasinskog okruga snabdevaju pijaćom vodom.

U odgovorima Vodovoda ranije je navedeno da je sistem za vodosnabdevanje izgrađen 1984. godine, projektovan za 80 domaćinstava tog sela, da ih je sada priključeno 136, a da dodatne probleme prave nelegalni priključci i neracionalna potrošnja.

Naveli su tada da su svi objekti na tom sistemu dotrajali i nedovoljnog kapaciteta, da je na osnovu rešenja za rekonstrukciju i dogradnju sistema, čija je vrednost oko 45 miliona dinara, deo poslova ranije urađen.
Objasnili su da je za trajno rešenje potrebna rekonstrukcija potisnog cevovoda od 5,5 kilometara, nabavka nove pumpe za potiskivanje vode, izgradnja novog rezervoara zapremine minimum 120 kubika na postojećoj lokaciji.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *