Utisci mladih iz dijaspore: Predivno iskustvo, doći ćemo ponovo!

omladinski kamp, odjek.rs

Učesnici Omladinskog kampa, mladi iz dijaspore, poneli su lepe uspomene iz Kruševca. Posebno im se dopala Mozaik sala, Lazarev grad, uživali su na Jastrepcu, u Šarengradu…Rodila su se i mnoga prijateljstva a gotovo svi učesnici izrazili su želju da ponovo dođu u ovaj grad.

Mi smo prilično zatvoreni u našim sredinama i ovo je nešto što nama u dijaspori zaista nedostaje. Ovo je divan projekat ali i veliki poduhvat, nije mala stvar organizovati kamp sa ovoliko dece – utisak je Vesne Bajić Stoiljković iz amaterskog KUD “Kolo”, koja je predvodila decu iz Kopra.

Maruši Kuzmanović, takođe i Slovenije, Kruševac se mnogo dopao.

Kad smo dolazili nismo imali predstavu o tome kako izgleda Kruševac, mislili smo da je to neko malo mesto. Prijatno sam iznenađena koliko je ovo lep i uređen grad. Ja sam ovde došla kao učitelj, družili smo se sa vođama drugih grupa i te kontakte ćemo sigurno nastaviti.

Devojčica Evgenija Škipina je iz Mokrog, opština Pale, kao najveći utisak sa kampa navodi izlet na Jastrebac.

Izdvojila bih Avantura park, penjanje na veštačku stenu, šetnju šumom i obilazak crkve Svete Petke na toj planini. Volela bih da ponovo dođem u Kruševac, nadam se da će biti prilike, a u međuvremenu ću ostati u kontaktu sa ostalom decom.

Anđelina Beti je iz Kopra, oduševljena je Mozaik salom u Gradskoj kući, a uživala je i u pena partiju upriličenom na ovdašnjim bazenima.

Sve je bilo lepo, dosta smo videli i naučili, a najlepše je što sam stekla nove prijatelje, među njima i Lanu sa kojom ću sigurno ostati u kontaktu.  

Tia Marčeta kaže da je zadovoljna je jer je, pre svega, upoznala dosta novih ljudi.

-Bilo nas puno, organizacija je bila odlična, ne bih mogla ništa da izdvojim kao poseban utisak, jer je sve bilo lepo. Sigurno ćemo ostati u kontaku, zvaćemo svoje nove prijatelje da dođu kod nas, otićićemo i mi kod njih.

Andrea Betin ističe da je srećna što je imala priliku da učestvuje u kampu, da joj se sve dopalo, posebno Dino park.

Dobro je što smo dobili priliku da upoznamo decu koja su naša a žive u drugim državama, nekako mi je to najveći utisak.

Za Vesnu Nikić najveći utisak je obilazak crkve Lazarice i prijem u Mozaik Sali Gradske uprave.

-Ovo je dobar način da sačuvamo našu srpsku kulturu, da se upoznamo, družimo.. Kada se iz različitih krajeva ovako okupimo na jednom mestu, onda shvatimo da nas nema malo. Naprotiv.

Mitar Vujinović iz Kranja, predsednik KUD „Brdo“ ideju organizovanja ovaknih kampova vidi kao odličnu, te ističe da se nada da će se sa ovom praksom nastaviti.

Drago mi je da je naša Srbija toliko ojačala da može ovako nešto da organizuje. Ova deca su četvrta generacija koja živi u dijaspori i mnogo znači što su dobili priliku da na ovaj način upoznaju srpsku kulturu, istoriju, tradiciju, da usavršavaju svoj maternji jezik… Aktivnosti su bile celodnevne, ali su deca sa zadovoljstvom to ispratila, bilo im je zanimljivo i nije im bilo naporno.

Inače, u kampu je učestvovalo stotinak dece iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Program koji je grad domaćin pripremio za njih, otpočeo je svečanim prijemom u Mozaik Sali Gradske kuće, a tokom tri dana obišli su Lazarev grad, Jastrebac, Zabavni park Šarengrad.. Na gradskim bazenima organizovan je pena parti, a poslednjeg dana, u Parku prijateljstva, domaćini i gosti, zajedno su posadili drvo prijateljstva. Organizovan je i defile kulturno umetničnih društava u centru grada, te koncert pop pevača Željka Vasića, čime je i zvanično zatvoren Omladinski kamp 2023.

D.P.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *