USPRS: Škola izgubila smisao, vratimo dostojanstvo obrazovanju u Srbiji!

Sa Svetosavskog skupa pod nazivom “Vratimo dostojanstvo obrazovanju u Srbiji”, koji je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala u parohijskom domu crkve Lazarice, poručeno je da je škola izgubila smisao u domenu vaspitanja i autoriteta nastavnika, te da kompletan obrazovni sistem vapi za platformom koja će državi sugerisati na koji način bi trebalo da se deluje u budućnosti.  

Na skupu koji je, uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida Perovića, održan u godini kada USPRS obeležava četvrt veka od osnivanja i 25 godina uspešnog rada, zajedničku Platformu za doborobit obrazovanja potpisali direktori beogradskim fakulteta, Društva direktora škola Srbije i Srpskog istorijskog društva.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, Dobrivoje Marjanović rekao je da je ovaj skup zajednički pokušaj da obrazovanje u Srbiji nađe svoj put:

Svi delovi obrazovanja, počev od nastavnika pa do roditelja i učenika, vape za jednom platformom koja će državi sugerisati na koji način bi u budućnosti trebalo da se kreće obrazovanje. Okupili smo sve relevantne faktore, želimo da ukažemo šta je to što je u obrazovanju trenutno loše, a najlošije je to što je škola izgubila smisao u domenu vaspitanja i autoriteta nastavnika.

Neadekvatni loši programi, pogrešno formulisani standardi o ishodima i ciljevima kao i primetno značajan pad za upis na fakultete namenjene školovanju nastavnika, kako se čulo na skupu, samo neki od razloga sunovrata obrazovanja u Srbiji.

Profesor doktor Goran Rogljic, dekan Fakulteta za hemiju istakao je da su on i njegove kolege uradile analizu i dale određene predloge za reformu obrazovanja:

Krenuli smo u analizu  i dobili smo informacije od studenata da glavni razlog nisu toliko plate koliko sam položaj prosvetnih radnika. To je bio povod da sačinimo Platformu, da se vrati dostojanstvo prosvetnim radnicima.

Platforma, prema rečima prof. dr Rogljica, na prvom mestu treba da utvrdi stvarno potreban nastavni kadar, nakon toga sledi predlog da plata u prosveti treba da bude 30 do 50 odsto veća od prosečne plate u Srbiji. Sledeći problem je položaj nastavnika jer je, kako je kazao, zaposlenima u prosveti neprihvatljivo da deca imaju takva prava.

Najveći problem i najteži za rešavanje je revizija nastavnog programa, kadar hemije je već krenuo sa tom analizom, nadamo se da će i ostali krenuti u analizu. Teško će biti napraviti sistem u kom ćemo postaviti šta je minimum koji deca treba da postignu i koji su to nivoi znanja. Mi smo u Uniji prosvetnih radnika našli partnere, svesni činjenice da ako se upropaste osnovne i srednje škole propade nam i univerzitet, koji će ostati bez studenata. Svi će otići na privatne fakultete- poručio je profesor Rogljić.

Na skupu “Vratimo dostojanstvo obrazovanju u Srbiji” dodeljene su i Svetosavske nagrade članovima koji su vrednim radom i velikim zalaganjem dali doprinos u radu i afirmaciji USPRS-a: Jasni Janković, nekadašnjoj predsednici Unije, Dragoslavu Radojeviću, članu glavnog odbora i rukovodiocu odbora u Ivanjici, Ljiljani Miletić, članici glavnog odbora i rukovoditeljki u Kragujevcu i Rodoljubu Milutinoviću, dugogodišnjem članu odbora u Kragujevcu.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *