Uskrs u našim dušama i domovima

Uskrs ili Vaskrs jedan je od najvećih hrišćanskih praznika i zbog svoje suštine izdvaja se od svih drugih dana. Iako se običaji razlikuju simbolika je uvek ista: pobeda života nad smrću.

Dok je Božić najradosniji dan za sve hrišćane, jer je tada na svet došao Mesija, Uskrs predstavlja samu srž hrišćanstva, a to je pobeda nad smrću kroz žrtvovanje i patnju. Uskrs spada u grupu „pokretnih praznika”, ali uvek pada u nedelju, treći dan posle raspeća na Veliki petak (kako piše u Jevanđelju), a datum se određuje na osnovu lunarnog kalendara. Stoga nikada ne može biti pre 4. aprila, niti posle 8. maja.

U četvrtak i petak uoči Uskrsa boje se jaja. Crvena boja je obavezna jer predstavlja prolivenu Isusovu krv, dok druge boje ukazuju na radost zbog pobede i stvaranja novog života. Poreklo običaja bojenja jaja ne može se tačno odrediti, pa postoji nekoliko verzija tog predanja. Po jednoj Marija Magdalena je nakon Hristovog vaskrsenja došla u Rim i caru Tiberiju poklonila crveno jaje, pozdravljajući ga rečima „Hristos vaskrse”. Jaje, kao simbol nastanka života, bilo je korišćeno u mnogim kulturama i pre hrišćanstva. Po svetom predanju, Isus je, prorekao svoje vaskrsnuće trećeg dana nakon smrti, a učenicima je rekao da će to znati jer će na taj dan kokoške nositi crvena jaja.

Uskrs je dan radosti, porodični praznik koji se slavi uz prisustvo svih ukućana i obaveznu svečanu trpezu koja označava i kraj četrdesetodnevnog posta. Svako ko taj dan dođe u kuću dobija jaje na poklon, a daruju se i kada se ide u goste. Posebna radost za decu je običaj koji se zove „kupusanje gnezda” i podrazumeva da deca traže poklone koji ukućani za njih ostavljaju u posebno dekorisanim gnezdima, uz priču da ih je tu doneo Uskršnji zeka, na isti način na koji ih za Božić donosi Božić Bata.

Prvi ponedeljak u sedmici posle Uskrsa,  naziva se i pobusani Vaskrs mrtvih. Tada se odlazi na groblje i preminuli preci daruju se jajima koja se za ovu priliku boje dan ranije. Četrdeset dana posle Uskrsa slavi se Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje, dan kada se Hrist još jednom javio učenicima i naočigled njih uzneo na nebo. Niz uskršnjih praznika završava se Duhovima, kada se slavi Silazak Svetog Duha na apostole, a obeležava se pedeseti dan posle Uskrsa. 

N.N.

Naslovna foto: FotoBaza LP/Lokal pres/Nebojša Raus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *