Uskoro koncert: Kruševljanku, Italijana i „Sokolsko društvo“ ujedinila humanost

U organizaciji „Sokolskog društva Kruševac“ u subotu 20. aprila, u Narodnom muzeju, biće održan koncert klasične muzike na kojem će nastupiti italijanski pijanista Lauro Zuffolini i Ksenija Bradić Veljović. Koncert počinje u 20 časova, a na repertoaru su dela Ludovika Einaudija, Svetozara Saše Kovačevića i Stevana Mokranjca.

Sa Laurom Zufolinijem sam se upoznala sasvim slučajno. Tada se spontano rodila ideja za koncert na kojem bi napravili spoj italijanske i srpske muzike – kaže pijanistkinja Ksenija Bradić Veljović. Lauro svira savremenog italijanskog kompozitora Ludovika Einaudija, a ja Svetozara Sašu Kovačevića i dve etno kompozicije Stevana Mokranjca. Ovo nije tipičan klasični koncert, jer sviramo savremene kompozicije koje su nastale u 21. veku. Iz tog razloga ne treba posumnjati da se radi o muzici koja je moderna u onom smislu da je nerazumljiva i nemelodična kakva zna da bude, već je naprotiv vrlo prijemčiva i emotivna. Mokranjčeve dve minijature sam ubacila u program da malo začinim atmosferu etno zvukom, ubacivanjem između Einaudija koji ima atmosferu filmske muzike (a i čuven je po pisanju muzike za mnogo filmova) i Svetozara Kovačevića – napominje Ksenija koja već 26 godina predaje klavir u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu.

U osvrtu na muzičke numere koje će posetioci imati prilike da čuju naša sagovornica kao kuriozitet izdvaja premijeru Kovačevićeve kompozicije „Inspiracija“, jer je ona iz klavirske zbirke koju je Kovačević posvetio njoj. Dela su iznikla kao spoj njihovog zajedničkog rada i druženja, i  prvi put će biti izvedena pred publikom. Druga kompozicija u kojoj će prisutni moći da uživaju, kao još jedan segment iz zbirke koja je nastala 2007.godine, posvećena je njenoj ćerki Luciji.

Odlučili smo da naš nastup bude humanitarnpg karaktera, jer želimo da pomognemo lečenje bar jednog bolesnog deteta. Obratili smo se Sokolskom društvu iz Kruševca koji se bavi prikupljanjem novčanih sredstava za bolesnu decu, oni su nam organizaciona i logistička podrška. Novac se prikuplja za Danila Nikolića koji ima više dijagnoza, a sprema se za put u Japan zbog spondiloartritisa. Tamo će na klinici Saisei Mirai da primi injekcije iz seruma svoje majke, jer je u pitanju genetska mutacija. Karte nisu predviđene, nego će posetioci sami ostavljati priloge u kutiju koja će biti izložena u sali Muzeja. Već izvesno vreme primenjujemo takav metod prikupljanja, pa je ovij vid humanitarnih akcija na koncertima klasične muzike postao još jedna tradicija grada Kruševca – ističe Ksenija Bradić Veljović.

N.N.

Foto: Privatna arhiva

1 Comment

  1. Odlično ospruzena ruka očigledno vlasti prema opoziciji. Oni ovo ne bi dali nikada da

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *