Uskoro: „Hrabra krojačica“ u borbi za očuvanje prirode

Hrabra krojacica, Odjek.rs


U Kruševačkom pozorištu se priprema nova predstava za decu koja, osim što priča bajku o hrabroj krojačici, ukazuje na važnost očuvanja prirode i brige o životnoj sredini.

Hrabra krojačica, Odjek.rs
“Hrabra krojačica”, detalj sa probe /FOTO: Odjek.rs

U neobičnu pozorišnu avanturu upustio se ovdašnji teatar, potpomognut grupom mladih glumaca iz kruševačkog kraja, a sve pod vođstvom reditelja Marka Torlakovića, po tekstu Jelene Paligorić Sinkević.

Tokom pripreme predstave ekipa je došla na ideju da pozove sugrađane da doniraju odeću, kako bi kompetna dekoracija bila napravljena od recikliranog materijala, a ostatak garderobe prosleđen onima kojima je potreban.

-Radeći na razradi teksta bajke „Hrabri krojač“, u startu smo imali ideju da glavni lik bude krojačica, a ovo u vezi sa garderobom je nastalo spontano, dok smo pisali tekst, došao je taj ekološki momenat – objašnjava za portal Odjek.rs reditelj Marko Torlaković.

Ideja je bila da se, s obzirom na to da je glavni lik krojačica, ceo dizajn pravi od odeće, a tada se, kako dodaje, neko iz ekipe dosetio da se napravi akcija sakupljanja odeće potrebne za predstavu i tako uključi šira zajednica.

Prijatno sam bio iznenadjen kada sam video odziv, sada već više nemamo gde da stavimo odeću, imamo imamo više nego što nam treba – kroz smeh kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da je jedno celo odeljenje došlo zajedno, a svako od njih je doneo po vreću sa garderobom. Donirala je i cela ekipa predstave te mnogi sugrađani.

Spontano, nametnula se i tema predstave.

Priča o krojačici koja nakon bezazlenog incidenta, u kome ubije sedam muva jednim udarcem, počinje da se razvija kroz to da ceo gradić poveruje da je ona sredila sedam divova. Šalju je u zemlju divova, a ona zatiče šumu u kojoj je natrpana odeća – otkiva nam reditelj deo zapleta.

Marko Torlaković, Odjek.rs
Reditelj predstave, Marko Torlaković / FOTO: Odjek.rs

U predstavi igra podmlađeni kruševački ansambl.

Branislav Nedić, Odjek.rs
Upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić / FOTO: Odjek.rs

Imamo ovde sedmoro mladih glumaca iz kruševačkog kraja, oni nisu deo stale ekipe pozorišta, ali su često naši saradnici. Politika naše kuće je da mladima, pogotovu onima iz našeg grada, dajemo šansu da rade, igraju, naravno i zarade – napominje upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić.

U predstavi igraju Mitra Mladenović, Jovana Đorić, Ema Petrović, Filip Milićević, Ivan Ćirić, Stevan Zdravić, Marija Marić i Ivan Blagojević.

Reditelj Marko Torlaković potpisuje i autorsku muziku, dramaturg je Jovan Ristić, za scenografiju i kostime je zadužena Irina Somborac, dok je Marija Janošević asistent scenografa i kostimografa.

Publika će predstavu pretpremijerno moći da vidi 17. juna. Premijera i prva repriza, 25. i 26. juna, su poklon predstave najmlađim sugrađanima povodom Dana Kruševca, Vidovdana, dok je za 27. jun zakazano redovno igranje „Hrabre krojačice“.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *