Uručene stipendije „Super devojčicama u IKT-u“

Nakon što je kruševački Alternativni centar za devojke sproveo crowdfunding kampanju prikupljanja sredstava za stipendije za devojčice u IKT-u (informaciono-komunikacionim tehnologijama), a povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT-u, u beogradskom kafe baru „16“ organizovano je druženje i uručivanje stipendija dobitnicama.

Super devojčice u IKT-u
Stipendije je dobilo deset devojčica / FOTO: Daniela Zmajević

Iako je, kako podsećaju u ovdašnjem Alternativnom centru za devojke, prvobitno bilo predviđeno da bude dodeljeno pet stipendija po 25 hiljada dinara, imajući u vidu da su pristigle brojne kvalitetne prijave, odlučeno je da se dodeli sedam takvih stipendija. Osim toga, zahvaljujući saradnji sa međunarodnom Sajber školom KIBERone Belgrade, obezbeđene su još tri stipendije u vidu celomesečne obuke u njihovoj školi, a ACZD se zahvalio na tome što su prepoznali važnost učenja i usavršavanja devojčica u IKT-u

Podsetimo da su ovogodišnje stipendistkinje u okviru programa “Super devojčice u IKT-u” Vasilisa Novaković (Beograd), Olivera Vučelić (Kragujevac), Irena Nikolić (Bor), Maša Otašević (Užice), Gordana Teofilović (Beograd), Milica Krstić (Niš), Anđela Vuksanović (Kruševac), Vera Vučićević (Beograd), Tea Žirović (Zrenjanin) i Jovana Mulćan (Neuzina).

Alternativni centar za devojke zahvalio se svim građankama i građanima koji su donirali sredstva te kompanijama Crna Ovca, Hooloovoo, Štedljivko, Ellie and Mo, Beberusha, EXLRT i influenserima/kama @Jelajabuka Whatifness koje su i nakon završene crowdfunding kampanje u 2022. godini, nastavile da doniraju za devojčice, jer su prepoznale da je važno podržati devojčice i usmeravati ih ka IKT-u!

Zahvaljujemo se svim devojčicama koje su se prijavile i duboko verujemo da svaka od njih zaslužuje podršku i prepoznatljivost u svetu novih tehnologija – navode aktivistkinje ACZD-a.

Takođe, dodaju da veliku zahvalnost duguju kafe baru “16”, koji ih je ugostio prilikom uručivanja stipendija te Danijeli Zmajević, koja je događaj fotografisala.

Podsetimo još da su Komisiju za odabir stipendistkinja činile: ilustratorka Jelena Jaćimović, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu Slađana Savić te programerka i aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice Maša Peruničić.

Inače, međunarodni dan devojčica u IKT je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta. Obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija, ali i hobija, ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija. Devojčice se osnažuju da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće i patrijahalne sredine.

Super devojcice u IKT-u
Međunarodni dan devojčica u IKT-u obeležava se od 2001. godine / FOTO: Daniela Zmajević

J.B.

Foto: Danijela Zmajević, facebook Photos by Daniela, Instagram @danielaphotography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *