Upozorenje policije: Za dva dana 47 požara, ne palite vatru na otvorenom!

Tokom proteklog vikenda na području Policijske uprave Kruševac desilo se 47 požara na otvorenom. Apelujem na građane da na poljoprivrednim površinama ne pale strnjište i biljni otpad, jer požari na otvorenom mogu dovesti do nesageldivih posledica- kazao je na konferenciji za novinare Ivan Milenković, načelnik PU Kruševac.

Milenković je podsetio da je od ukupnog broja požara na otvorenom, najveći broj izazvan ljudskim faktorom:

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, za pravna lica od 300.000 do milion dinara- naveo je on, te naglasio da će MUP u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijim službama, pojačati nadzor terena i kažnjavati građane koji ne poštuju ove zakonske odredbe.

Govoreći o stanju bezbednosti na području PU Kruševac tokom januara ove godine,  Milenković je kazao da je u navedenom periodu registrovano manje krivičnih dela nego u istom periodu prošle godine:

Kada govorimo i opštem kriminalitetu, u januaru ove godine bilo je 30 krivičnih dela manje nego u istom periodu 2023. Preko 70 odsto tih krivičnih dela je rasvetljeno. Nismo imali nijedno krivično delo sa smrtnim ishodom, ali su zabeležana tri krivična dela nanošenje teških telesnih povreda i ti izvršioci su odmah procesuirani.

Predstavljajući rezulatate rada ovdašnje Policijske uprave u januaru 2024. godine, načelnik je kazao da je otkriveno 39 krivičnih dela u vezi sa drogom.   

Kada je reč o slučajevima porodičnog i partnerskog nasilja evidentirano je 56 takvih slučajeva, za 12 manje u odnosu na januar 2023. godine.

U januaru je počelo drugo polugodište u školama tako da smo posebnu pažnju posvetili bezbednosti u školama i u okolini škola. U zoni škola izvršeno je samo jedno krivično delo, krađa u školskom dvorištu. I u narednom periodu nastavićemo da radimo na povećanju bezbednosti učenika–  dodao je Milenković.

U januaru su održana 22 javna skupa sa oko 4.000 učesnika a dogodilo se 55 saobraćajnih nezgoda, tri manje u odnosu na 2023. godinu. Dve saobraćajne nesreće su imale smrtni ishod a policijski službenici su podneli 774 prekršaja zbog prekoračenja brzine,  dok je 88 vozača procesuirano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *