Umetnička galerija- izložba „Modulacije“

Izložba umetnice Nevenke Stojsavljević, predstavlja radove nastajale od početka devedesetih godina 20. veka podvlačeći kroz grafiku, crtež, kombinovanu tehniku, one konstituivne elemente – svetlost, prostor, karakteristične za autorski likovni jezik posebno tokom poslednje tri decenije. Otvaranje je u četvrtak (11.jula) u 20 časova, a zokom trajanja izložbe biće organizovana javna vođenja i predstavljanje kataloga izložbe.

Izbor radova na papiru za izložbu u kruševačkoj Umetničkoj galeriji, objedinjen pod nazivom Modulacije, podvlači promišljenu i suptilnu materijalizaciju ritma kompozicije, gradeći prostore koji teže beskonačnom, ostvaruju sakralnost, čija je naizgled jednostavnost i iskrena nepretencioznost kao odraz vremena, ličnog i opštih okolnosti, podvrgnuta sopstvenom poredku stvarajući nove sisteme kako unutar poršine papira, tako i postavljanjem u prostoru, i otvarajući sagledavanja kao muzičke modulacije ali i modulacije kao načina prenosa i pitanja posmatranja i razumevanja umetničkog dela– kaže kustoskinja izložbe Biljana Grković, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica.

Autorka izložbe prisutna je na likovnoj i grafičkoj sceni od 1979. godine, kada je imala prvu izložbu. U ovom periodu, od grafika čije je ishodište u organskom do geometrijskih kompozicija ostvarenih različitim sredstvima, jednako se provlači likovni rukopis koji odaje poseban senzibilitet i stvara vibrantne strukture. 

Nevenka Stojsavljević diplomirala je 1977. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Božidara DŽmerkovića, a magistrirala 1980. na Akademiji likovnih umetnosti uBeogradu u klasiprof. Boška Karanovića. Od 1979. izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je 14 nagrada, između ostalih: Zlatna igla na 02. Međunarodnom bijenalu suve igle – Užice 1995, Zlatna igla na prolećnoj izložbi ULUS-a 1996, Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1993. Radila je kao profesorka u Školi za dizajn i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Dela su joj zastupljena u brojnim kolekcijama muzeja i galerija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *