Ulična akcija: Sećanje na majske proteste 1999. godine

Peščanik, ulična akcija, odjek.rs

Uličnom akcijom „Pamtimo hrabri otpor žena“, Udruženje žena Peščanik i Mreža žena u crnom, na Trgu kosovskih junaka obeležile su 24.godišnjicu majskih protesta 1999. godine u Kruševcu i Rasinskom okrugu protiv mobilizacije i rata na Kosovu. Lokalnoj samoupravi i ovoga puta upućen je zahtev da se 24.maj, Međunarodni dan ženskih akcija za mir i razoružanje, proglasi Danom sećanja na majske proteste.

Ovog maja navršavaju se 24 godine od majskih protesta, kada su na ulicama Kruševca i Aleksandrovca građanke digle glas protiv ratnih stradanja, razaranje, mobilizacije i odvođenja muškaraca u rat na Kosovo.

Nezvanično, u Rasinskom okrugu je 1999. godine mobilisano 12.000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Maja te godine, u vreme vanrednog stanja, na protestima koji su trajali 15 dana, pobunjene građanke Kruševca javno su pitale tadašnji režim za sudbinu svojih muževa, sinova, očeva, prijatelja i zatražile od države njihov povratak sa Kosova.

Udruženje žena Peščanik i Mreža žena u crnom, od 2014. godine obraćaju se upravi Grada Kruševca zahtevom da se 24. maj proglasi Danom sećanja na majske proteste i hrabri otpor žena Kruševca i Rasinskog okruga.

– Bez kulture sećanja nećemo znati svoju prošlost, a bez prošlošti nema ni budućnosti. Zato vas i ovog proleća pozivamo da, u znak poštovanja prema građanima i građankama koji su imali više razuma od njihovih političkih elita i u ime pijeteta prema žrtvama bespotrebnog rata i saosećanja sa preživelima, 24. maj proglasite Danom sećanja na majske proteste 1999- navodi se, između ostalog, u zahtevu upućenom gradskim čelnicima.

Inače, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, 1999. godine poginule su 754 osobe, od čega 454 civila.

D.P.

Foto: Đorđe Živković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *