Ulična akcija Peščanika: Stop ubijanju žena!

pescanik ulicna akcija

U znak podrške ženama i aktivistkinjama u Bosni i Hercegovini, koje danima protestuju protiv ubijanja žena nakon ubistva žene u Gradačcu, kanton Tuzla, širom regiona okupile su se aktivistkinje ženskih prava i digle glas protiv femicida. Uličnu akciju u Kruševcu organizovale su aktivistkinje Udruženja žena „Peščanik“.

Za bezbednost žena odgovorna je država, poručile su Peščanice sa Pozorišnog trga u Kruševcu.

U Srbiji ne postoji evidencija femicida iza koje bi stala država. Sve što o ubistvima žena znamo, saznajemo iz medija i od ženskih grupa– kažu članice Peščanika.

Podsećaju su je do kraja jula 2023. ubijene su 23 žene i nije sigurno da je neko ubistvo ostalo medijski neevidentirano.

Navode da Srbija, uprkos preporukama UN Komesarke za nasilje u porodici, još nije osnovala telo za praćenje femicida. Posebno, kako sitiču, zabrinjava podatak da je jedna trećina ubijenih žena prethodno tražila podršku i obraćala se institucijama.

Zašto nisu dobile ili zašto nisu dobile adekvatnu podršku i zašto se dve trećine žena uopšte i ne obraća institucijama – pitanja su koja ženske grupe svakodnevno upućuju zvaničnicima a država, kako kažu, nažalost očito nema kapaciteta da tu odgovornost i preuzme.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *