Ugovori za energetsku sanaciju za 61 domaćinstvo

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti , u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, dobilo je još 61 domaćinstvo na teritoriji grada Kruševca. Ugovori su potpisani danas u Gradskoj kući, a sa prošle godine realizovanim ugovorima, ukupno je 161 domaćinstvo dobilo podršku za eneregtsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Za bespovratna sredstva koja su obezbeđena u saradnji sa Svetskom bankom i opštinama i gradovima sa kojima je Minsitarstvo rudarstva i energetike potpisalo ugovor o sufinasiranju Programa energetske sanacije, u Kruševcu je konkurisalo 337 domaćinstava. Sredstva čija ukupna vrednost premašuje 48 miliona dinara dobilo je  161 domaćinstvo, za realizovanje 181 energetske mere.  

Prilikom dodele ugovora, gradonačelnik Ivan Manojlović podsetio je da je cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji našeg grada. Izrazio je spremnost da se ovaj projekat nastavi u saradnji sa resornim ministarstvom zbog, kako je kazao, benefita koji imaju korisnici ubvencija, a pre svega zbog očuvanja životne sredine.

Podržane mere energetske efikasnosti, između ostalog, odnose se na zamenu spoljnih prozora, vrata i zidova, podova na tlu, na postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, te zamenu postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlom na gas.

Takođe, građani su konkurisali i za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, te za izradu tehničke dokumentacije za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Foto: Gradska uprava Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *