Udruženje žena „Peščanik“: Znanjem protiv nasilja nad ženama

peščanik, odjek.rs

Stotinak žena učestvovalo je na radionicama na temu rodno zasnovanog nasilja koje su, u okviru projekta „Unapređena prevencija – bolja zaštita“, tokom ovog meseca održale konsultantkinje SOS telefona Udruženja žena Peščanik. Po jedna radionica održana je sa Romkinjama, ženama koje ne čuju i ženama koje ne vide, sedam sa ženama iz seoskih i prigradskih naselja.

Cilj radionica koje je ova ženska organizacija realizovala uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH,  je da učesnice dobiju informacije, koje će im pomoći da prepoznaju rane znake nasilja, da znaju kome i kako mogu da se obrate ako se njima ili nekoj njima bliskoj osobi, sestri, prijateljici dogodi da budu žrtve i kakvu vrstu podrške i zaštite mogu očekivati.

Učesnice su upoznate sa ulogom institucija, kao i SOS telefona i šta mogu da dobiju kao podršku od konsultantkinja, koje rade na tom telefonu.

 –Važno nam je da putem ovakvih radionica stignemo do žena koje su diskriminisane po više osnova, jer su one društveno ranjivije, nasilje prema njima je često surovije, dugotrajnije, češće, a postupanje institucija nedovoljno posvećeno. Na radionicama naučimo toliko toga o njima ali i o nama samima– navode u Peščaniku.

Na početku gotovo svih radionica, samo je nekoliko žena znalo da kaže šta je femicid, da bi se na kraju od svih žena dobijao ispravan odgovor na to pitanje.

-Na pitanje da li svakoj ženi može da se dogodi nasilje, na testu na kraju radionice bilo je mnogo više pozitivnih odgovora nego na početku. Tek mali broj učesnica je na početku radionice mogao da navede neki zakon, na kraju radionice znatan broj žena spomenuo je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici– kažu organizatorke.

Koliko je ženama sve ovo bilo korisno, potvrđuje i izjava jedne od učesnica na radionici u Lazarici, koja je rekla “Kao da sam progledala drugim očima” . U Jasici se moglo čuti “Baš se dobro osećam, mnogo novih stvari sam čula” , a ova radionica završena je tako što su žene ustale i glasno zajedno uzviknule “Ne, nasilju prema ženama“. U Kukljinu jedna od žena rekla je “Važno je da naučimo da bismo mogle da kažemo našim komšinicama i ženama u selu sve što smo čule”.

Aktivistkinje Peščanika navode da su radionice bile i prostor i bezbedno mesto za jačanje veza i razumevanja među ženama i razmenu iskustava:

-Učesnica u romskom naselju “Marko Orlović” zahvalila nam se što smo došle jer, kako je objasnila, žene u tom naselju “svi zaobilaze, nikog ne interesuje kako žive”. U Savezu gluvih nagluvih rekle su da im je uvek divno sa nama, a u Stalaću su žene nakon završene radionice, u neformalnom razgovoru, izrazile želju da se udruže i oforme žensku organizaciju, odnosno, grupu. 

Inače, Udruženje žena Peščanik je, tokom poslednjih deset godina, kroz različite projekte realizovalo najmanje 100 informativnih radionica u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Aktivistkinje organizacije obišle su najmanje 50 različitih seoskih sredina i naselja, susrele se i razgovarale sa blizu hiljadu žena u Okrugu.

Foto: Udruženje žena Peščanik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *