Udruženje „Osmeh na dlanu“: Uz podršku zajednice možemo sve!

udruženje osmeh na dlanu, odjek.rs

Novogodišnje čestitke, saksijsko sveće i jastuci sa vezom,  koje su deca i mladi sa smetnjama u razvoju pripremili na radionicama organizovanim tokom prethodna tri meseca, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3.decembra) biće prikazani na izložbi na Trgu glumaca.

Da uz međusobnu, ali i podršku i pomoć većinske zajednice, mogu mnogo toga da urade, osobe sa smetnjama u razvoju pokazale su mnogo puta do sada.  Izložba koja će biti upriličena povodom Dana osoba sa invaliditetom, još jedna je prilika da to pokažu.

radionica udruženja osmeh na dlanu, odjek.rs
Izrada novogodišnjih čestitki / Foto: Odjek.rs

Svoje talente, ovoga puta pokazali su izrađujući novogodišnje čestitke i koverte, na kartonažnim radionicama koju je Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama ‘’Osmeh na dlanu’’ organizovalo u partnerstvu sa ŠOSO ‘’Veselin Nikolić’’. Uz podršku i pomoć profesorke Slavice Trifunović, deca i mladi iz tog udruženja i škole, ukrašavali su čestitke svetlucavim detaljima različitih oblika, koristili su i dekupaž tehniku, ukrašavali čestitke stikerima i ukrasnim trakama, „posipali“ po njima sneg belim akrilnim bojama.

novogodišnje čestitke, odjek.rs

Na cvećarskoj radionici posadili su preko 100 saksija sveća, a posebno inspirativna za sve učesnike bila je krojačka radionica gde su, uz podršku profesorke, krojili jastučiće i ukrašavali ih mašinskim vezom. Na radionici tkanja stekli su nova znanja i veštine, upoznali se sa procesom rada na razboju i sa time šta sve na razboju može da se izraditi.

Nakon završetka sve tri radionice, za sve učesnike organizovana je poseta manastiru Naupare, potom i odlazak u rezervat „Osredak“.

U ovom predivnom rezervatu prirode nedaleko od Kruševca, domaćin nam je bilo ovdašnje Javno komunalno preduzeće. Njihova predstavnica, Ivana Živković Antić, sprovela nas je stazama rezervata, upoznala sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog već hladnog vremena dosta toga nam je predstavila i kroz fotografije, ali sa pozivom da iduće godine u periodu od maja do avgusta posetimo rezervat i uživamo u njegovoj lepoti i žutom lokvanju kojeg ima samo u Vojvodini i rezervatu Osredak– kaže Svetlana Ivanović iz Udruženja „Osmeh na dlanu“.

rezervat osredak, odjek.rs
Poseta rezervatu Osredak / Foto: Odjek.rs

Radionice kartonaže, krojenja i tkanja deo su projekta „Iskoristi svoje mogućnosti“, koji Udruženje „Osmeh na dlanu“ realizuje u partenrstvu sa ŠOSO „Veselin Nikolić“. Projekat je odobren na konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi se uz podršku Kancelarije za mlade, a finasira ga grad Kruševac.

D.P.

Foto: privatna arhiva

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *