Udruženje “BukvArt” i mladi, umetnošću pokreću zajednicu

U petak, 26. aprila u foajeu Kruševačkog pozorišta sa početkom u 18:30h biće otvorena izložba koja predstavlja završnicu projekta „Mladi i umetnost kao pokretači zajednice!“

Izložba obuhvata zajednički rad trideset jedne mlade osobe posvećene likovnom izrazu i izučavanju umetnosti kroz neformalno obrazovanje u ulozi učesnika radionica i četiri  studentkinje sa Fakulteta umetnosti u Srbiji, poreklom iz Kruševca, u ulogama vršnjačkih edukatorki.

“Očuvanje biljnog i životinjskog sveta planete” bila je tema koja je mladima bila jako inspirativna u izražavanju kroz crtež, sliku, skulpturu, likovnu grafiku, ilustraciju i animaciju.

Koordinatorka projekta, Marija Ćirić, predsednica Udruženja ljubitelja umetnosti “BukvArt”, za naš portal ispričala je kako su četiri studentkinje, inače njene učenice, volonterke i aktivistkinje “BukvArta”, koje su učestvovale u mnogim projektima, došle na ideju da znanja koja su stekle na fakultetima prenesu vršnjacima:

One su sa nekim svojim novim iskustvima, koja su stekle, poželele da naprave programe i zaista se ispostavilo da je to jako lep princip rada, jer su njihovi vršnjaci od njih neznatno stariji. Evropskoj komisiji se jako dopla ta ideja o vršnjačkoj edukaciji, koja je osmišljena kao neka vrsta pomoći i podstreka za dalje školovanje.  Svaka je izbrala radionicu kojoj se posvetila.

Radionice podeljene u četiri grupe: osnove crtanja i slikanja,  vajanja, likovne grafike i osnove ilustracije i animacije vodile su  Nina Veljović, studentkinja slikarstva na Fakultetu Umetnosti u Nišu, Jovana Denić, studentkinja FLU u Beogradu – smer likovna grafika, Iva Marković, studentkinja slikarstva u Novom Sadu i Dunja Zeković, studentkinja grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Za “BukvArt” ovo je ogromno iskustvo jer su prvi put radili vršnjačku edukaciju, što je, ispostavilo se, lep način za prenošenje znanja.  Plan je bio da u radionicama učestvuje dvadesetak mladih, ali je zbog interesovanja radionice pohađao trideset i jedan učesnik, starosti od 15 do 20 godina.

Malo je reći da su učesnici radionica oduševljeni stečenim iskustvom. To nam je potvrdio Luka Ćetković, učenik trećeg razreda Gimnazije, društvenog smera:

Radio sam na radionicama vajanja i likovne ilustracije. Iskustvo je vrlo pozitivno, uspeo sam da upoznam nove vršnjake, pomoćiće mi ukoliko se budem opredelio za umetnost u daljem školovanju. Sećaću se rado svega ovoga u mojim poznim godinama i sigurno ću pričati mojim unucima o ovome.

Tokom osamdeset radionica koje su se održavale vikendima, nastalo je preko tri stotine radova i zainteresovani sugrađani moći će da ih pogledaju u foajeu Kruševačkog pozorišta. Izložba, koja će trajati tri nedelje, završnica je projekta.

Nadamo se da će izložbu posetiti naš mentorski tim iz Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija, ispred programa, jer im pre svega dugujemo veliku zahvalnost, pružili su nam toliko mogućnosti za učenje i napredovanje,  kroz pružanje svakog vida podrške. Inače, “ReLOaD” programi služe za osnaživanje manjih organizacija u Srbiji, a mi smo jedan od trideset projekata na nivou države – rekla nam je Marija.

Radionice su se odvijale u prostorijama “BukvArt-a”, Udruženja koje se trudi da osnaži mlade u ostvarivanju svojih ciljeva:

Trudimo se da osnažimo mlade kako bi poželeli da se vrate kući i da kroz programe u kulturi pokažu neka svoja autorska dela, poglede kroz umetnost, jer se uostalom tako i stvara program u kulturi.

Projekat “Mladi i umetnost kao pokretači zajednice!” koji sprovodi Udruženje ljubitelja umetnosti “BukvArt” iz Kruševca, deo je inicijative “Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD)”, podržanog od Grada Kruševca, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)”.

M.M.D.

Foto: arhiva udruzenja “BukvArt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *