Ubedljiva pobeda naprednjaka u četiri opštine Rasinskog okruga, Aleksandrovac izuzetak

Izbori, Odjek.rs

Koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke dobile su poverenje apsolutne većina birača, koji su juče izašli na glasanje u četiri opštine Rasinskog okruga: Trsteniku, Brusu, Varvarinu i Ćićevcu. To znači da su liste okupljene oko SNS u tim opštinama osvojile više od po 50 odsto glasova. Situacija je drugačija jedino u Aleksandrovcu gde je koaliciji oko SNS pripalo poverenje 35,01 odsto birača izašlih na glasanje. Zanimljivo je da su u svim ovim opštinama ispod cenzusa ostale samo dve liste, po jedna u Aleksandrovcu i Brusu. U obe opštine reč je o listama Jedistvene Srbije, koja je samostalno nastupila.

Trstenik

Lista koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Trsteniku “Aleksandar Vučić – Trstenik ne sme da stane” osvojila je, prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije, 54,7 odsto glasova birača izašlih na izbore.

Preliminarno, prepračunato u odborničke mandate, to iznosi 28, od ukupno 49, koliko  broji lokalni parlament.

Na lokalnim izborima u Trsteniku cenzus je prešlo svih šest lista koje su učestvovale. Druga po broju osvojenih glasova je lista koalicije “Srbija protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić – dr Vladan Miodragović”, kojoj je poverenje dalo 23,14 odsto izašlih na izbore i koja će imati 12 odborničkih mandata.

Trstenik, Odjek.rs

Po tri mandata, prema preliminarnim rezultatima,  u lokalnoj Skupštini pripada listi “Ivica Dačić – Premijer Srbije” koja je osvojila poverenje 7,49 odsto izašlih na birališta te listi “Dr Miloš Jovanović Nada za Trstenik” za koju je glasalo 6,88 odsto.

Lista “Zavetnici – Do pobede” je dobila 4,2 odsto glasova, što znači dva mandata, a Srpski pokret Dveri je osvojio  3,59 odsto glasova i imaće jednog odbornika u novom sazivu trsteničke Skupštine.

Ovo su rezultati sa 66 od ukupno 67 biračkih mesta jer, prema podacima OIK, na biračkom mestu u selu Donja Crnišava, nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja te će se videti šta će biti sa tim biračkim mestom.

Aleksandrovac

Na lokalnim izborima u Aleksandrovcu naviše glasova dobila je koalicija oko Srpke napredne stranke „Aleksandar Vučić – Aleksandrovac ne sme da stane“ 35,01odsto birača izašlih na izbore, a slede dve grupe građana: „Pokret za Župu – dr Jugoslav Stajkovac“ sa 18,23 odsto glasova i „Buđenje Župe – Ivan Brborić“ sa  17,71 odsto.

To su preliminarni podaci Opštinske izborne komisije, koji pokazuju i da bi naprednjacima trebalo da pripadne 22 odbornička mandata, od ukupno 59, dok bi ove dve grupe građana trebalo da dobiju po 11 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

Prema broju osvojenih glasova sledi lista „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ koja ima 12,99 odsto, odnosno osam odborničkih mandata, te lista „Srbija protiv nasilja Miodrag Miki Aleksić – prof.Dragiša Stamenković“ koja je osvojila poverenje 11 odsto izašlih na izbore, što joj donosi sedam odborničkih mandata.

Ispod cenzusa je, na lokalnim izborima u Aleksandrovcu ostala jedino lista „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ koja je osvojila 1,59 odsto glasova. Brus

Brus

Na lokalnim izborima u Brusu lista „Aleksandar Vučić – Brus ne sme da stane“, prema podacima Opštinske izborne komisije, osvojila je  56,52 odsto glasova, odnosno  18 mandata u lokalnom parlamentu, od ukupno 29 mandata.

Drugoplasirana je lista Grupa građana „Dr Duta „Brus Brusjanima” sa  21,08 odsto, kojoj je pripalo sedam mandata, a na trećem mestu je lista “Ivica Dačić – Premijer Srbije”, sa osvojenih  8,44 odsto, odnosno dva mandata.

Brus, Odjek.rs

Po jedan odbornički mandat dobile su Koalicija „Srbija protiv nasilja Brus Marinika Tepić“, koja je osvojila poverenje 5,2 odsto izašlih birača na izbore, te koalicija „Srpski državotvorni blok za Brus-Srpska stranka Zavetnici – NADA za Brus – POKS – Pokret obnove Kraljevine Srbije – Nova Demokratska stranka Srbije – Ivan Jeličić, koja je imala  3,52 odsto.

Lista Jedinstvena Srbije na lokalnim izborima u Brusu osvojila je 2,34 odsto, odnosno nije prešla cenzus.

Ćićevac

Na lokalnim izborima u Ćićevcu za 25 odborničkih mandata nadmetale su se tri izborne liste. Ubedljivu pobedu odnela je lista „Aleksandar Vučić – Ćićevac ne sme da stane“  koja je osvojila  58,25 odsto, odnosno 16 mandata.

Sledi lista „Srbija protiv nasilja Miodrag Miki Aleksić – Nenad Jovanović“ kojoj je poverenje ukazalo 32 odsto birača izašlih na izbore, dok je listi „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ pripalo 6,7 odsto, ili jedan madat.

Varvarin

U Varvarinu je ubedljivu pobedu takođe odnela lista okupljena oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Varvarin ne sme da stane“, koja je osvojila 55,05 odsto, odnosno 20 od ukupno 35 odborničkih mandata.

Slede sa po pet osvojenih odborničkih mandata liste  „Ivica Dačić-Premijer Srbije“ kojoj je poverenje dalo 15,23 odsto izašlih na birališta te lista „Narodna stranka za naše ljude dr Gordana Čabrić“ koja je osvojila 14,17 odsto.

Varvarin, Odjek.rs

Lista „Prof. Zoran Milenković – Može drugačije za našu opštinu“ osvojila je 10.17 odsto ili tri mandata, a lista „Zavetnici – Dveri“ dobila je poverenje 5,39 birača koji su glasali, odnosno dva mandata.  

J.B.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *