Volonteri iz Evrope u Kruševcu – Druže se i uče o aktivizmu

U okviru Međunarodnog projekta „H.V.A.L.A.“(Healthy Volunteering Accretes Local Activism – Zdravo volontiranje pojačava lokalni aktivizam) 37 mladih volontera iz Severne Makedonije, Turske, Grčke, Španije, Rumunije i Srbije već pet dana boravi u Kruševcu, a ostaće još toliko. Od njih dvoje saznali smo da su jako zadovoljni dosadašnjim učešćem i da će sigurno nastaviti da se bave aktivizmom.

Tim lider grupe volontera iz Severne Makedonije, Luka Efkoski, za naš portal je rekao da je za projekat saznao preko prijatelja i da se nije ni malo pokajao zbog učešća:

Nisam do sada imao prilike da učestvujem u ovakvim projektima, ovo mi je prvi put, ali jesam u Erazmus plus projektima. Nakon ovog sjajnog iskustva želim ponovo da učestvujem, jer sam čuo da će se ovakav projekat organizovati u mom rodnom gradu, Tetovu. Za projekat sam saznao preko prijatelja, predlozio sam svojoj školi da se prijavi, oni su to podrzali i mene izabrali za tim lidera grupe iz Severne Makedonije, koju čini nas šestorica.

Mlada volonterka iz Španije Aneu kaže da je svime oduševljena. Takođe nije do sada učestvovala u sličnim projektima ali da posle ovoga sigurno hoce:

Ljudi su fantasticni, grad, kultura, sve. Provodimo dosta vremena učeći jedni od drugih, ovo je jako značajno iskustvo za nas. Sada na aktivizam gledam na jedan drugačiji način i sigurno da ovo neće biti poslednji projekat u kome učestvujem.

Tokom deset dana mladi volonteri prolaze kroz razne radionice o volonterizmu, zdravim stilovima života i omladinskom aktivizmu. Ovu sjajnu priliku da se bolje upoznaju, druže, razmene iskustva i steknu nova znanja i veštine koriste na najbolji mogući način. Gosti su oduševljni, pre svega, gostoprimstvom. Imaju priliku da upoznaju znamenitosti Kruševca. Danas je organizovana poseta Gradskoj upravi i prijem kod gradonačelnika.

Kruševački volonteri će u okviru ovog  projekta  posetu uzvratiti u julu Severnoj Makedoniji, a u septembru Rumuniji.

Kruševački Crveni krst, kao partnerska organizacija na Erazmus plus projektima, učestvuje od 2018. godine, a po prvi put je koordinator jednog takvog projekta.

Projekat „Healthy Volunteering Accretes Local Activism“ (Zdravo volontiranje pojačava lokalni aktivizam) koji se  realizuje u okviru Erazmus plus programa, finansira Evropska unija – Fondacija Tempus.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *