U toku je Kruševački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, KRAF – Dođite!

Prvi festival u okviru projekta NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca – „Antiratna franšiza KRAF“ uz podršku projekta “Kultura za demokratiju” koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond, održava se u Kruševcu od trećeg do šestog aprila, pod imenom Kruševački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma.

– Cilj projekta je promocija mira, demokratije i decentralizacije putem umetnosti, nastavkom osamnaestogodišnje tradicije u Kragujevcu i pokretanjem novih, franšiznih festivala u Kruševcu i Kraljevu. Gradovi će se tako i sami promovisati kao antiratni i angažovani, a Kruševac i Kraljevo dobiti priliku i za prvi filmski festival ovog koncepta – saopštili su organizatori.

Danas, petak, 05. april, u 19 časova u Jazz klubu u 19 časova je „Akademski program“ (takmičarski): “Kuda idu izgubljene mačke” (BiH), “Mrtvi čvor” (BiH), “Nije pristojno plesat po grobu” (Hrvatska), “Tuga” (Makedonija).

U 20 časova je projekcija filma „Screeam for me Sarajevo“ (dokumentarni, dugometražni, BiH, 2016, autor Tarik Hodžić, SFF).

Nakon toga slede promocija knjige o istoriji panka i razgovor o antiratnim pokretima u kulturi, učestvuje Vojkan Trifunović, istoričar i pisac te projekcija filma „Kad Miki kaže da se boji“ (dokumentarni, dugometražni, Hrvatska, autorka Ines Pletikos, HTV) kao i razgovor o filmu.

Program u subotu 6. aprila se takođe odvija u Jazz klubu. U 19 časova je projekcija filma „Živi zid“ (dokumentarni, dugometražni, Srbija, 2019, autor dr Vladimir Paunović, KRAF Kragujevac), nakon koje sledi razgovor sa autorima filma.

Nakon toga je proglašenje najboljih filmova akademskog programa i zatvaranje festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan. Festival su organizavali Pozorište „Čkalja“ i NVO „MillenniuM“, uz lokalnu podršku organizacije „Evrokontakt“ i Jazz kluba.

Tokom prvog dva festovala, 3. aprila u akademskom programu su emitovani filmovi: “Ko je taj Ika Bašić” (Srbija), “Svakako ću da krvarim” (Srbija), “Bokahontas” (Crna Gora/Srbija), “100 posto čovek” (Srbija).

Tog dana je dodeljeno priznanje “Miki Stamenković” za doprinos lokalnoj kinematografiji, potom održana projekcija filma “Kako sam ostao bez krila” (kraktometražni, igrani, autor Ivan Tasić) kao i razgovor sa autorom. Prikazan je i filma „Mamula“ (dokumentarni, dugometražni, Srbija, 2023. nagrada publike „Slobodna Zona“ Beograd, autor Alesandar Reljić) te održan razgovor sa producentom filma Draganom Gmizićem.

U pratećem programu je nastupio „Pop in Jazz Duo (Iva Paunović i Aca Pejčić)“.

Juče, 4. aprila, u akademskom (takmičarskom) programu održane su projekcije filmova: “Pas koji se upiškio od sreće” (Crna Gora), “Mamin sin” (Crna Gora), “Ječam žela” (Crna Gora), “Mir” (Albanija/Crna Gora) te projekcija filma „Zima jednog proleća“ (dokumentarni, dugometražni, Srbija, 2022, autor Milan Nikodijević, Martovski festival Beograd, Pula…)

Inače, “Kultura za demokratiju“ pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

J.B.

Foto: Pozorište “Čkalja” i NVO MilleniuM”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *