U toku izložba meda u Kruševcu

izložba meda, odjek.rs

Na platou ispred Doma sindikata otvorena je izložba „ Dani pčelarstva Kruševac“, 23. po redu. Odazvalo se petnaestak pčelara, većinom iz Rasinkog okruga, a u ponudi je med, pčelinji proizvodi, pčelarska oprema, lekovito bilje…

Kilogram meda prodaje se po 1.200 dinara, u ponudi su u razne mešavine pčelinjih proizvoda po ceni od 800 do 1.200 dinara, propolis košta 200, odnosno 300 dinara.

Izlagači nude i meleme za razne zdravstvene tegobe, bogata je i ponuda medne kozmetike, poput krema za lice i telo, labela za usne, sapuna, losiona, prodaje se i rakija od meda, lekovito bilje, kao i pčelarska oprema.

med, odjek.rs

Proizvođači meda kažu da je ova sezona bila izuzetno loša, možda i najgora u proteklih deset godina a da je problem i loša otkupna cena.

Ovo se pre svega odnosi na bagremovu pašu, malo njih je uspelo na izvrca nešto meda, preko 60 odsto nijedan kilogram. Problem je i loša otkupna cena od 3,6 evra, što je duplo manje nego godinu ranije. Nama se to ne isplati, ovo što imamo prodavaćemo na kilogram ili ćemo čuvati za neko drugo , za nas bolje vreme- kažu ovdašnji pčelari.

lekovito bilje, odjek.rs

Iako je prvog dana prodaja bila nešto skromnija, dosta sugrađana/ki posetilo je izložbu i raspitivalo se o medu i proizvodima od meda. Izlagači kažu da se nadaju da će tokom vikenda biti više kupaca, kako je bilo i na prošlogodišnjoj izložbi.

Izložbu u Kruševcu organizuje Društvo pčelara „Bogoljub Konstantinović“, pod pokroviteljstvom grada. Svi koji žele da je posete mogu to učiniti do subote (30.septembra).

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *