U susret Uskrsu – recept za svečanu pogaču!

U susret velikom hrišćanskom prazniku, Uskrsu, kada se trudimo da nam trpeza izgleda što lepše, donosimo vam jednostavan recept za pogaču koja je preukusna, a izgleda veoma dekorativno.

Potrebno je: 800 gr brašna, kocka svežeg kvasca, 200 ml mleka, 200 ml tople vode, 50 ml jogurta, 80 ml ulja, celo jaje plus belance, 2 kašičice šećera, 2 kašičice soli i 150 g margarina.

Način pripreme: staviti brašno u posudu i staviti šećer i so. U malo toplog mleka staviti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna da se aktivira. Pomešati sve sastojke, osim margarina, zamesiti glatko testo. Po potrebi dodati još malo brašna, ostaviti  20-tak minuta da nadođe.

Podeliti testo na 4 jufke (loptice) i svaku razviti na, otprilike, veličinu srednje pizze te premazati omekšalim margarinom sve, osim poslednje. Naređati ih jednu na drugu, prebaciti na pek papir, staviti malu čašicu u sredinu i sekačem za pizzu iseći krug na 8 delova, svaki deo zaseći na 3 dela i isplesti pletenicu. Sve zajedno prebaciti u tepsiju za pečenje, premazati žumancetom i posuti susamom.

Peći oko 35 minuta na 200 stepeni.

Recept je sa našim čitaocima i čitateljkama podelio instagram profil slatki_izlog_jane_mari https://www.instagram.com/slatki_izlog_jane_mari/

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *