U susret upisnoj groznici, škole i fakulteti se predstavili malim i velikim maturantima

U Rasinskom okrugu četvrtu godinu srednje škole ove godine završava oko dve hiljade đaka, dok osmi razred završava njih skoro 1.900. Polovina tih učenika je u Kruševcu. U donošenju odluke o tome koje će srednje škole, odnosno više škole ili fakultete upisati, trebalo bi da su im pomogli sajmovi, koji se u ovom periodu tradicionalno održavaju u Kruševcu.

Što se tiče ovdašnjih srednjih škola, u ponudi će biti četiri nova zanimanja.

– To su profili polagač obloga i rukovalac građevinskom mehanizacijom u Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ i  tehničar za biotehnologiju i tehničar za digitalnu grafiku u Hemijsko-tehnološkoj školi – navodi načelnik Školske uprave Kruševac, Zoran Asković.

Zoran Asković, načelnik Školske uprave
Zoran Asković, načelnik Školske uprave / FOTO: Odjek.rs

Zanimanje polagač obloga je praktično unapređeno zanimanje teracer, pećar, keramičar, koje je ranije upisivano u toj školi. Garbijel Durmišević, koji pohađa taj smer, potvrđuje da je reč o zanimljivom i profitabilnom poslu:

Ovaj posao je mnogo dobar, odlično je plaćen, odlična je škola, profesori su ljubazni, učimo šta treba, ponekad učestvujemo na takmičenjima. Planiram da čim završim školu osnujem firmu i da počnem da radim, želim da ostanem ovde gde su moji ljudi, moj jezik.

Gabrijel Durmišević, sajam obrazovanja, Odjek.rs
Srednjoškolac Gabrijel Durmišević predstavlja svoju školu osmacima / FOTO: Odjek.rs

Učenici će, kao polagači obloga, steći veštine za sve obloge, poput parketa, laminata, podnih i zidnih obloga.

Da se interesovanja đaka postepeno menjaju potvrđuje prosvetni inspektor pri kruševačkoj Školskoj upravi, Miodrag Pešić. On kaže da su ranije najatraktivniji profili bili vezani za zdravstvo i ekonomiju, a da se stvari menjanju pojavom profila iz domena proizvodnih delatnosti, posebno onih za koje postoji mogućnost dualnog obrazovanja.

Sajam visokih škola i fakulteta, Odjek.rs
Detalj sa Sajma visokih škola i fakulteta / FOTO: Odjek.rs

Za one koji bi sutradan na studije jedan od izbora je svakako Gimnazija. O tome je osmakinjama iz OŠ „Vuk Karadžić“, koje su zainteresovane baš za tu školu, govorila Nina Marković, koja je treća godina:

Gimnazija se lako upisuje, u mojoj generaciji je bilo dovoljno 64 poena. Nisam se pokajala. Prohodnost na fakultete je glavni adut naše škole. Osim toga imamo razmene, ekskurzije, maskenbal, bude veoma zanimljivo. Postoji i mogućnost odlaska u Petnicu.

Za velike maturante, odnosno đake završnog razreda srednje škole organizovan je sajam na kome se predstavilo 20 visokoškolskih ustanova. Srednjoškolci potvrđuju da im je mogućnost da na jednom mestu dobiju informaciju o mnogim visokim školama i fakultetima, značajna.

Tara Trnavac (18), završava srednju Muzičku školu „Stevan Hristić“ i želi da upiše etno muzikologiju na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu.

Iako znam šta želim važno je da vidimo šta sve postoji, koje su mogućnost. Ako ne uspem da upišem to što sam planirala, druga želja bi mogla da bude filozofija.

Njena drugarica Nevena Gajić, iako završava Muzičku školu, želi da upiše psihologiju na državnom fakultetu, a došla je da vidi kakve sve mogućnosti postoje.

Sajam obrazovanja, Odjek.rs
Predstavilo se 20 visokoškolskih ustanova / FOTO: Odjek.rs

Mladi pri izboru karijere treba da imaju u vidu i koja zanimanja nedostaju na tržištu rada. Prema podacima kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, što se tiče visokoobrazovanih, nedostaju diplomirani građevinski inžinjeri sa licencom, diplomirani saobraćajni, elektro i mašinski inžinjeri te informatičari, programeri i profesori matematike i fizike. U srednjem nivou obrazovanja najtraženiji su vozači kamiona, mašin-bravari, bravari, zavarivači. Sa druge strane, na evidenciji nezaposlenih najviše ima tehničara zaštite životne sredine, hemijskih tehničara, pravnih i ekonomskih tehničara. U šestom i sedmom stepenu su suficitarni vaspitači te diplomirani inžinjeri zaštite životne sredine.

Sajmove u Kruševcu, namenjene malim i velikim maturantima, organizovali su Školska uprava u saradnji sa Gradskom upravom i Sportskim centrom.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *