U susret i na dan Festivala „Zlatna kaciga“

Završnoj večeri 32. po redu Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ koja će već tradicionalno biti upriličena na Svetski dan šale (1. aprila), prethodi nekoliko zanimljivih programa.

U Klubu Kulturnog centra, večeras od 18 sati biće održano Veče humora i satire   „Čarka 2, krajiško – čarapanske specijalne veze“. Pored Gorana Ćeličanina člana Čarapanskog aforističarskog kluba, u programu će učestvovati i članovi Udruženja književnika Republike Srpske – podružnica Banja Luka, Miladin Berić, Živko Vujić, Darko Samardžić Kodar i Gojko Mandić.

Dan kasnije (petak), u medijateci OŠ „Dositej Obradović“, sa početkom u 11 časova, članovi Čarapansko aforističkog kluba i Udruženja književnika Republike Srpske, u cilju afirmacije humora, satire i poezije kod mladih, izvešće prigodan program. Istog dana, od 19 sati, u Maloj sali Opštinske biblioteke u Varvarinu, je Veče humora i satire „Čarka 2, krajiško – čarapanske specijalne veze“.

Prvog aprila, u Medija centru KCK, od 11 do 13 časova planirana je  Master class radionica, od 15 do 17 časova i crtanje karikatira, a radiničar je karikaturista Muhamed Đerlek.

U Galeriji Kulturnog centra, od 18 do 18 i 30 časova, posetioci će imati prilike da vide izložbu nagrađenih i karikatura iz užeg izbora, kada će Zoranu Mihailoviću biti dodeljeno prizanje „Klasovo majstorsko pero“, te nagrade učesnicima Festivala, mladima do 18 godina.

Završno veče Festivala je u Bioskopu Kruševac kada će, već tradicionalno, nagrade biti uručene ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno delo ove godine pripala je kruševačkom kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, nagrada „Vitez od Čarapanije- ser Hardi“ glumcu Lazaru Ristovskom, a dobitnik Zlatne kacige za karikaturu je Mehmet Zeber iz Turske.

Ovogodišnji dobitnik “Zlatne kacige” za pisanu formu  je Dejan Tofčević iz Podgorice, za aforizam “Prijateqe dočekujemo solju. Njihovo je samo da donesu ranu’’.

Nagrada ,,Rade Brka” , za priču ,,O prijateljstvu Džona i Džekija” pripala je Dušanu Mijajloviću Adskom iz Niša, a priznanje “Klasovo majstorsko pero” Zoranu Mihailoviću iz Beograda.

Podsećamo, tema 32. po redu  Festivala „Zlatna kaciga“ bila je „Prijatelj“, a od ukupno 228 autora iz 44 zemlje, pristiglo je 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama. Mladi do 18 godina, poslali su 183 karikature, 18 stripova i jednu priču.

Festival humora i satire “Zlatna kaciga”, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Kruševac a organizator Kulturni centar, jedan je od najznačajnijih festivala u Srbiji u ovoj oblasti. Festival koji ima za cilj unapređenje i afirmaciju humorno satiričnog stvaralaštva, svake godine okuplja više stotina karikaturista iz zemlje i inostranstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *