U Skupštini novih devetoro odbornika, menja se Statut, usvojena imovinska rešenja

Odbornici kruševačke Skuštine grada konstatovali su, na današnjem zasedanju,  prestanak mandata za osmoro odbornika vladajuće koalicije, koju su izabrani (ili će to biti) na određene funkcije, te potvrdili mandate za novih devetoro odbornika, jer je na prethodnoj sednici ostavku na odborničko mesto dao i ministar policije, Bratislav Gašić. Iako su na dnevnom redu bila uglavnom tehnička pitanja, poput izbora članova skupštinskih radnih tela te usvajanje imovinsko pravnih rešenja, uz predlog o izmeni Statuta grada, odbornici vladajuće većine i opozicije su razmenjivali optužbe u vezi sa izborima, sa ne(učinjenim) u periodu do 2012. godine, odnoso u periodu nakon toga, sa politikom prema Kosovu i Metohiji…

Najveću pažnju, odnosno diskusiju, izazvala je odluka o pokretanju procedure za promenu Statuta grada. Predloženo je da se umesto člana 39. Statuta, koji predviđa da je predsednik Skupštine na stalnom radu u Gradu, preuzmu odredbe člana 38. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa da predsednik Skupštine grada može biti na stalnom radu u Gradu. To znači da Skupština odlučuje o radnopravnom statusu predsednika Skupštine grada, u ovom slučaju Dragane Barišić, koja je inače lekar, psihijatar. Skupština grada je na kraju zasedanja dala pozitivno mišljenje da Barišićka može da obavlja posao lekara specijaliste u ovdašnjoj Bolnici. Tako će biti do promene Statuta, kada će ona moći da bude na stalnom radu u Bolnici, a da posao predsednice Skupštine obavlja kao dodatni i bez plate.

Srđan Milivojević (Odbornička grupa „Srbija protiv nasilja“) kazao je da, kada se već pokreće procedura promene Statuta, dokumenta iz koga proističu Poslovnik o radu Skupštine i mnoga važna dokumenta, treba ukloniti brojne manjkavosti:

Prelažem da se formira radna grupa koja će pristupiti temeljnoj izradi novog Statuta i Poslovnika o radu. U Statutu je važno da se promeni ono što definiše prava i dužnosti odbornika, koji imaju pravo da učestvuju u radu sednice Skupštine, ali ih Poslovnik onemogućava u tome jer odbornik ne može da replicira gradonačelniku i članu Gradskog veća. Zašto taj strah od replike, gradonačelnik je samo jedan od nas, zato je važno da tu odredbu promenimo.

Milivojević je kazao i da bi trebalo smanjiti broj odbornika neophodnih za formiranje odborničke grupe, sa pet, koliko je sada, na tri ili četiri. To je obrazložio podatkom da je petoro poslanika dovoljno za fornmiranje poslaničke grpe u republičkoj skupštini koju čini 250 poslanika, a kruševačka Skupština ima 70 odbornika.

Ksenija Bradić Veljović (Odbornička grupa „Život je u pitanju“ SSP, PSG, sindikat Sloga), kazala je da će ova opoziciona obornička grupa podržati taj predlog jer podržava sve što doprinosi poštovanju Zakona, odnosno da neće apriori biti protiv svega što predloži vladajuća većina. Napomenula je da je, međutim, vlast pritiv svega što opozicija predloži, podsetivši da je tako bilo čak i kada je na prošlom zasedanju opozicija predložila minut ćutanja za mladog radnika poginulog u „Trajalu“.

Da se ne zaboravi – poručila je ona.

Predsednica Skupštine grada, Dragana Barišić, zamolila je odbornike da ne zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu, uz reči „pogotovu ne tu nesreću jer u tom bolu svi učestvujemo“.

Predsednik odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke, Zoran Tomić, kazao je da je, što se Statuta tiče reč o promeni koja omogućava kompetentnim ljudima da, tokom predsedavanja Skupštinom, mogu da nastave da se bave svojim poslom, te da je zakonodavac predvideo takvu mogućnost.

Što se tiče ostalih inicijativa za promenu Statuta grada više puta je opozicionim odbornicima ponovio da su procedure za pokretanje inicijativa za izmenu Statuta propisane te da niko opoziciji ne brani da ih pokrene, komentarišući da se na sednici odbornici opozicije „dovoravaju građanima, zloupotrebljavaju govornicu“.

Odbornica grupe „Srbija protiva nasilja“ Dušanka Milosavljević upitala je odbornike vladajuće većine kako su i da li se osećaju ugroženo, objasnivši da to čini jer „posle sednice Skupštine neko od vas odlazi na RTK, žali se na opoziciju“.

Dragi ljudi, drage kolege, da li vam je ovde teško, da li se osećate ugroženo? Znam da se situacija pomenila u odnosu na ono kad niste imali opoziciju. Kao građanka, kao žena koja se bavi politikom, kao članica SRCA, kažem vam da ne treba da se bojite opozicije, opozicija je važna u radu Skupštine, grada, države. Mi kao opozicija nismo opozicija narodu i državi, već opozicija vlasti – objasnila je ona.

Zoran Tomić je, koristeći pravo na repliku, kazao da je svaka od lokalnih televizija privatna,  ima svoje urednike te da će opozicija kada dobije poziv da gostuje, moći da kaže šta je sporno.

Tokom ove rasprave Tomić je pominjao i evropske zvaničnike, potom „generala sa putovnicom“, odlazak opozicije u Brisel, gde je „tužakala svoju državu“…

Predstavnici opozicije su podsetili ko je bio na vlasti 1999. godine, kada je potpisan Kumanovski sporazum, potom podsetili da su budžetskim sredstvima sređivane pojedine lokacije u Kruševcu na kojima su ugostitljski objekti predstavnika vlasti, te upitali ko može da gradi na starom Aerodromu, kako su u centru grada nikle višespratnice, uz napomenu da u njima stanove imaju deca pojedinih predstavnika vladajuće većine.

Odbornici lokalne Skupštine usvojili su desetak imovinsko pravnih rešenja, koje je opozicija podržala jer su, kako su kazali, u interesu građana. Opozicija je zatražila da sredstva od tih otuđivanja gradske imovine budu transparentno trošena, uz predlog da se usmere na izgradnju dečijih igrališta i ozelenjavanje svih delova grada.

Odbornici su konstatovali prestanak mandata odbornicima SNS-a: Ivanu Manojloviću, Snežani Radojković, Draganu Anđelkoviću, Ljiljani Maksić, Vesni Živković, Dušanu Šokorcu i Ivanu Anđeliću, kao i Milošu Ašaninu iz stranke Zavetnici. akon toga su potvrđeni mandati odbornicima SNS-a: Danijeli Jeremić, Dragiju Markoviću, Saši Aksentijeviću, Mariji Šljivić Radmanović, Daliboru Janiću, Ani Jovanović, Aleksandru Petrovićui Gradimiru Mijatoviću, kao i Anđelku Ugrinoviću iz stranke Zavetnici.

U Skupštini grada većinu od 48 odbornika ima koalicija koju osim Srpske napredne stranke (42 odbornika) čine koalicija SPS-JS (petoro odbornika) i jedan odbornik Zavetnika.

U opoziciji su Koalicija „Srbija protiv nasilja“ (18 odbornika), Koalicija NADA (tri odbornika) te jedan odbornik Dveri.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *