Ako želite da uzgajate egzotično voće koja se lako „prima“ u našim krajevima i daje ukusne plodove tokom zime, onda je pravi izbor japanska kaki jabuka. Porodica Antić iz Ljubave ima ih dosta u svom dvorištu. Uskoro kreće berba sorte tipo, za nekih mesec dana i vanilije, takođe odlične sorte za gajenje u ovdašnjim uslovima. Prinos ovih jabuka po stablu je do čak 200 kilograma.
Oni koji ne veruju da kaki jabuke mogu uspešno da se uzgajaju u našim krajevima, mogu da posete selo Ljubava u blizini Kruševca. Japanska jabuka najlepša je u zimskim danima, pa tako i porodično imanje Antića ovih dana izgleda neverovatno, sa prepunim krošnjama narandžastog voća koje po obliku podseća na paradajz.
![japanska jabuka, odjek.rs](https://www.odjek.rs/wp-content/uploads/2023/11/png-2-jabuka-1.jpg)
Prema rečima Zorana Antića, japanske kaki jabuke zahvalne su za uzgoj, izuzetno su otporne i ne traže neku posebnu negu. Za razliku od ostalog voća, plodovi opstaju na drvetu i tokom zime, pa berba traje od oktobra do januara, često i duže.
Kako u svom dvorištu imaju više stabala različitih sorti japanske kaki jabuke, Antići imaju privilegiju da mesecima ubiraju plodove:
– Neke smo obrali, neke sad sazrevaju, poput sorte tipo. Mogu već sada da se beru, jer nije potrebno da jabuka sazri, dovoljno je da je ostavite sedam dana u toploj prostoriji, ona dobije šećer i omekša. Što se tiče Vanilije, berba bi trebalo da krene krajem godine i da se nastavi u sledećoj. Prethodne godine berba je trajala do polovine februara.
![japasnka jabuka, odjek.rs](https://www.odjek.rs/wp-content/uploads/2023/11/png-1-jabuka.jpg)
Ovaj voćar, inače vrsni poznavalac voćnih sadnica ( Rasadnik Antić neguje tradiciju dugu oko šest decenija u proizvodnji i prodaji sadnica voća), kaže da japanska jabuka ne traži neki poseban tretman.
– Stabla se zalivaju češće u prvoj i drugoj godini, kao i kod svake druge biljke, a treće godine samo leti i to u sušnom periodu. Obavezna je prehrana nekoliko puta godišnje, veštačkim ili organskim đubrivom. Prednost je što nema prskanja, nema hemikalija, što vam je garancija da dobijate zdrav proizvod – kaže naš sagovornik, dodajući da je prednost ovih jabuka što su samooplodive, odnosno, imaju i ženske i muške cvetove.
![japanska ajbuka, odjek.rs](https://www.odjek.rs/wp-content/uploads/2023/11/png-3-jabuka.jpg)
Postoji mnogo sorti japanskih jabuka na našim prostorima, a kako navode Antići, najzastupljenije su vanilija i tipo. Prinos je skroman u drugoj godini, svake naredne je bolji, da bi u osmoj ili devetoj godini dostigao i do 200 kilograma po stablu. Berba traje od oktobra do januara pa i duže, a u dobrim hladnjačama, ovo voće može da se održi sve do marta.
Inače, japanska jabuka je poreklom iz Kine, u Japanu se proizvodi već nekoliko vekova i ima simbol nacionalnog voća. Po ukusu podseća na mešavinu breskve i kajsije. Plodovi su bogati vitaminima C i A, a sadrže i kalijum, kalcijum i gvožđe.
Osim u svežem stanju ili sušena, japanska jabuka može se konzumirati kao sok, a ukusan je i kompot od ovog egzotičnog voća.
D. P.