U Pozorištu izložba posvećena Đuzi – Putovanje kroz šest decenija glumačke karijere

Izložba o Đuzi, Odjek.rs

Izložba posvećena veliku glumišta, Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, postavljena je u Maloj sali Kruševačkog pozorišta. Posetioci kroz fotografije mogu da se podsete mnogih uloga koje je tokom karijere duge više od šest decenija, maestralno odigrao.

Počeo je svoju priču sa glumom i o glumi na sceni kruševačke Gimnazije, kasnije u okružnom Pozorištu 1946. godine, sve ostalo je istorija. Znamo da je njegova karijera trajala preko 60 godina, imao je više od 150 pozorišnih uloga i ne samo to. Tako bogatu glumačku biografiju retko koji glumac ima, u pozorištu i na televiziji.  Neki od nas pamte „Pozorište u kući“, ostala je i kultna pesma „Devojko mala“. Na izložbi može da se vidi praktično celokupni njegov pozorišni opus – kazala je viša kustoskinja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Biljana Ostojić, autorka izložbe.

Izložba o Đuzi, Odjek.rs

Kruševačko pozorište priredilo je ovu izložbu sa pomenutim Muzejom, povodom otvaranja obnovljenje Male sala pozorišta.

Izložba o Đuzi, Odjek.rs

Podsetimo da je Vlastimir Đuza Stojiljković rođen 1929. godine u učiteljskoj porodici u Ražnju. Završio je Kruševačku gimnaziju, u kojoj je imao glumački debi, igrajući u Nušićevoj jednočinki Kirija. Igrao je, takođe, u prvoj predstavi novoosnovanog Okružnog narodnog pozorišta.

U okviru izložbe autorka navodi i da je bio je u prvoj generaciji na Pozorišnoj akademiji, a zajedno sa celom svojom klasom je 1952. godine postao član Beogradskog dramskog pozorišta, gde se zadržao do 1968. godine. Narednu deceniju proveo je u Ateljeu 212, potom je nekoliko godina ponovo bio član BDP-a, da bi se 1985. godije vratio u Atelje, gde je dočekao penziju.

Publika ga je, između ostalog, upamtila po pomenutoj pesmi „Devojko mala“, koju je otpevao u filmu „Ljubav i moda“ (1958.), u kome je igrao glavnu ulogu.

Đuza Stojiljković je preminuo 2015. godine u Beogradu.

Izložba je otvorena do 15. jula.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *