Gradi se prva pasarela

pasarela

Pešački most (pasarela) koji će povezivati Brijanovu ulicu sa glavnom autobuskom stanicom trebalo bi da bude napravljen do oktobra ove godine.

Prva pasarela u Kruševcu gradi se zbog velike frekvencije pešačkog i kolskog saobraćaja u tom delu grada. Prema rečima Miloša Jovića, direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac, u toku su pripremni radovi na izgradnji pasarele koji podrazumevaju čišćenje terena i pripreme za izvođenje budućih radova:

Pasarela će biti pozicionirana iz pravca Brijanove ulice kao Glavnoj autobuskoj stanici, preko Jug Bogdanove. Izgradnjom ovog pešačkog mosta biće povećana bezbednost samih pešaka, kao i veća propusna moć kolskog saobraćaja u Jug Bogdanovoj ulici.

pasarela u Jug Bogdanovoj
Pešački most bi trebalo da bude izgrađen do oktobra /FOTO: Odjek

Predviđena dužina pasarele je 47 metara, sa prilaznom rampom dužine 18 metara, i četiri metra širine. U sklopu ovog pešačkog mosta planiran je i putnički lift namenjen starijim i licima sa invaliditetom, nosivosti 1.000 kilograma.

Novi pešački most biće natkriven, imaće i adekvatno osvetljenje, a noseći stubovi ovog objekta biće napravljeni od belovodskog peščara. U nivou saobraćajnice planirana je ograda tako da pešaci više neće moći tu da prolaze.

Vrednost ove investicije, koja bi po planu trebalo da bude završena za pet, šest meseci, je 73 miliona dinara

Istovremeno, na padinama Brijanove, prema planu, biće uređen mini park.Predviđene su izmene u saobraćaju, u delu podužnog parkiranja u zoni Brijanove i ulice Branimira Dronjka, čime će se dobiti prostor za još jednu kolovoznu traku, upravo u delu gde je zakrčenje saobraćaju inače veliko, tačnije kod skretanje ulevo iz pravca Stare čaršije ka autobuskoj stanici.

U toku su pregovori sa potencijalnim donatorima i lokalnim javnim preduzećima, kako bi se finansijska konstrukcija zatvorila, a objekat bio završen u planiranom roku – kaže Jović.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *