U Kruševcu, na Dan grada, svečano i svečarski


Tradicionalno, bdenijem u predvečerje Vidovdana u crkvi Lazarici, počelo je obeležavanje nacionalnog verskog i državnog praznika, Vidovdana, koji Kruševac praznuje i kao Dan grada.

Danas, na Vidovdan, u Lazarici se služi sveta arhijerejska liturgija sa pomenom poginulima u ratovima od Kosovskog boja do savremenih dana. Potom, u deset časova, sledi litija do Spomenika kosovskim junacima, gde se tradicionalno služi pomen nastradalima.

Prethodno, u devet sati, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, venac na Spomenik kosovskim junacima polaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković. Nakon njega venac polaže ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić.

Tačno u podne, na Spomenik kosovskim junacima, cveće će, u organizaciji Grada Kruševca, položiti delegacije, organizacije i udruženja.

Za 11 časova je predviđeno postavljanje kamena temeljca za fabriku LUSS Textile. Reč je o domaćoj kompaniji koja bi, na lokaciji bivšeg „Savremenog doma“, do kraja godine trebalo da izgradi fabriku za proizvodnju tekstilnih odevnih predmeta. Planirano je da fabrika bude na sedam hiljada kvadrata te da u punom kapacitetu, za 24 do 36 meseci, zapošljava 500 radnika.

Uslediće, u 12 časova i 30 minuta, otkrivanje biste Momiru Bradiću, na Trgu glumaca.

Ideja je da se, kako je ranije rekao upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić, u saradnji sa Gradskom upravom, Trg glumaca širi, jer ima dosta Kruševljana koji zaslužuju da tu nađu svoje mesto. Odlučeno je da se postavi bista Momira Bradića, izuzetno zaslužnog umetnika, direktora Kruševačkog pozorišta, reditelja, glumca. Planirano je, takođe, da se na jesen, na prozorima sećanja, na fasadi Pozorišta, nađu fotografije Momira Bradića, Milije Vukovića i Marka Živića.

U završnici vidovdanskog programa, na svečanoj sednici Skupštine Grada, biće uručene Vidovdanska nagrada, povelje i plakete. Ovogodišnja Vidovdanska nagrada pripala je patrijarhu Porfiriju.

Inače, tokom juna su, u okviru manifestacije Vidovdan 2023, održani brojni kulturni, umetnički, zabavni, sporstki programi. Deo aktivnosti je, zbog uzuzetno kišovitog vremena odložen.
J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *