U Globoderu 8. marta besplatno merenje šećera i pritiska

Meštani i meštanke Globodera u petak, 8. marta, mogu u ambulanti u tom selu besplatno da izmere šećer u krvi i pritisak. Tada će biti održana i edukacija o šećernoj bolesti, podela edukativnog materijala, te obavljen prijem novih članova u kruševačko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti.

Sve to će se odvijati u okviru akcije „Zdravi stilovi života“ koju organizuje ovdašnje Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, u saradnji sa Apotekarskom ustanovom Kruševac, uz podršku farmaceutske kuće ADOC. Akcija traje od 10 do 12 časova.

Cilj je da osim merenja šećera i pritiska, podsetimo na zakonska prva i olakšice za dijabetičare, a to je povećan broj traka i inovativnih lekova koji se koriste u lečenju dijabetesa tipa 1 i tipa 2 – ističe predsednica Društva, Latinka Milojević.

Akcija se organizuje na seoskom području jer je upravo tu najstarije stanovništvo, u toj populaciji je najviše dijabetičara. S obrzirom na to da je reč o hroničnoj bolesti, koja ima brojne komplikacija, značajno je, prema rečima direktorke Apotekarske ustanove Kruševac, Ane Čolić da pacijenti na jednom mestu, u ambulanti u tom selu, imaju lekara i apoteku.

Apotekarska ustanova Kruševac je ranije obnovila rad apoteke u Globoderu kako bi meštani tog kraja mogli da kupe potrebne lekove bez odlaska u grad. Osim te, u okviru AU Kruševac trenutno rade apoteke u Bivolju, Mudrakovcu, Žabaru i Beloj Vodi.

 J.B.

Foto: Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *