U Ćelijama dvosatna blokada puta – meštani traže vodu!

Ćelije, blokada, Odjek.rs

Magistralni put Kruševac – Kopaonik bio je popodne blokiran od 17 do 19 časova, jer meštani Ćelija i zaseoka Nabrđe traže da nadležni reše njihov višegodišnji problem sa neštašicom vode.

Nakon što su tokom leta više puta upozoravali na problem vodosnabdevanja, a juče zaustavili saobraćaj u jednoj traci na pomenutom putu, danas su ga potpuno blokirali, kod mosta te kod odvajanja za Aleksandrovac.

Nezadovoljni su jer celog leta čas imaju, čas nemaju vodu, a poslednjih dana je, kako tvrde, nije bilo uopšte. U razgovoru sa medijima potvrđuju da je problem „star“ petnaestak godina. Posebno ih boli jer žive uz jezero sa koga se Kruševac i pola Rasinskog okruga snabdevaju pijaćom vodom.

Meštanka Marica Vasić, koja je bila na blokadi, podseća da su ljudi iz tog kraja svojevremeno sve dali kako bi se jezero izgradilo, crkvu, kuće, grobove:

– Sve je potopljeno tada, a sada samo mi nemamo vodu. Zato mi ni unučići ne dolaze, jer nemaju gde da se okupaju.

Ćelije, blokada,Odjek.rs
Detalj sa blokade puta u selu Ćelije / FOTO: Odjek.rs

Da raniji sastanci sa gradonačelnicom i direktorom Vodovoda nisu dali konkretne rezultate kazao je meštanin Kristijan Vasić.

Vodovod je, u odgovorima koje je danas prosledio medijima, podsetio da je sistem za vodsnabdevanje izgrađen 1984. godine, da su upravo Ćelije, Vasići i Nabrđe, tada prvi dobilivodu, ali da je sistem projektovan za 80 domaćinstava, a da ih je sada priključeno 136, te da dodatne probleme donose nelegalni priključci i neracionalna potrošnja.

Svi objekti na ovom sistemu su dotrajali i nedovoljnog su kapaciteta (crpna stanica, rezervoar, cevovodi). Stručne službe su izradile rešenje za rekonstrukciju i dogradnju ovog sistema, čija vrednost iznosi oko 45 miliona dinara, po kome se delimično delovalo i rešavani su tekući problemi i rekonstruisan je deo sekundarne mreže, 400 metara ispod škole i 200 metara ka pisti – navedeno je u odgovorima Vodovoda.

Iako su detaljno napisali šta treba uraditi kako bi se problem rešio, nigde nisu naveli da li je nešto od toga pokrenuto, odnosno da li je, konkretno, procedura nabavke pumpi pokrenuta:

Za trajno rešenje potrebna je rekonstrukcija potisnog cevovoda u dužini od 5,5 kilometara, da se nabave nove pumpe za potiskivanje vode, koje su specifične, izrađuju se po posebnom zahtevu, a rok isporuke je minimum 45 dana, da se izgradi nov rezervoar zapremine minimum 120 kubika na postojećoj lokaciji, dok bi u narednoj fazi trebalo rekonstruisati i kompletnu sekundarnu mrežu.

Podsećaju da je u sadašnjim uslovima najveći problem vikendom, kada potrošnja naglo poraste te da problem Vodovod pokušava da svede na najmanju meru neprestanim postavljanjem cisterni te prethodnim remontom pumpi, koji se ipak nije pokazao kao dovoljan.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *