U čast jubileja “Kola srpskih sestara”: Moć istine i snaga dobrote

Kao što je i najavljivano završno humanitarno-dobrotvorno veče Kola srpskih sestara održano je sinoć  u Narodnom muzeju, pod sloganom “Snaga dobrote”.

U uvodnom delu programa nastupio je hor “Sveti knez Lazar”, a potom je premijerno izvedena pesma “Srpsko kolo ljubavi” koju je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski po tekstu Gorana Vitića. U Velikoj muzejskoj sali posetioci su mogli da vide preko 200 fotografija i arhivske građe o aktivnostima članica tokom Prvog svetskog rata.

-Izložba traje već mesec dana, prikazujući osnovnu svrhu našeg postojanja – kaže Snežana Stajković predsednica udruženja. „Kolo srpskih sestara“ je to dokazalo u najturbulentnijim vremenim. Svakako da nam je danas lakše nego što je tada bilo našim sestrama. Putem koji je vodio kroz dva svetska rata, priznanja i zatišja, potom zabrane i osporavanja zbog tobože nacionalističkih prefiksa, „Snaga dobrote“ nas je održala punih 120 godina, jer istinu i dobrotu ništa ne može nadjačati. – poručila je Stajkovićka.

Obeležavanje jubileja počela je prodajnom likovnom kolonijom u Domu “Jefimija”, usledilo je druženje sa pesnicima i drugi performansi. Prikupljena sredstva upotrebiće se kao egzistencijalna pomoć socijalno najugroženijim porodicama.

– Osim snage i dobrote, ove žene velikog srca pružaju ljudima samu srž hrišćanstva: ljubav, veru i nadu – napomenuo je Episkop kruševački David. Tokom svih ovih godina, pa i onda kad su ih bezuspešno prekidali, one su nastavile da čine besmrtna dela. Velika je njihova zasluga –istaklo je Njegovo Preosveštenstvo.

N.N.

Foto: Kolo srpskih sestara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *