Trstenička biblioteka „Jefimija“ među dobitnicima odlikovanja povodom Dana državnosti

Među 107 dobitnika odlikovanja povodom Dana državnosti, koje je na taj dan zaslužnim pojedincima i institucijama uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je i Narodna biblioteka „Jefimija“ Trstenik.

Sretenjski orden trećeg stepena, Narodna bibiloteka „Jefimija“ dobila je u godini kada obeležava sedamdeset godina postojanja i rada.

Bibilioteka „Jefimija“ otpočela je sa radom 1954. godine, kao Gradska bibiloteka sa čitaonicom. Do 1997. godine bila je u sastavu Narodnog univerziteta, nakon čega je postala samostalna ustanova, kada je i dobila naziv Narodna bibiloteka „Jefimija“.

Biblioteka danas raspolaže fondom od preko 100.000 knjiga, raznovrsnim fondom periodike i velikim brojem neknjižne građe. Prosečan godišnji broj članova  je oko 1.500.

Organizaciono je podeljena na Pozajmno odeljenje za odrasle, Naučno odeljenje sa čitaonicom, Dečje odeljenje, Odeljenje poklon-zbirki, Zavičajno odeljenje i Područno odeljenje u Velikoj Drenovi.

Pozajmno, Naučno sa čitaonicom i Zavičajno odeljenje su na prvom spratu zgrade Narodnog univerziteta u Trsteniku, na kom su i knjigoveznica, izložbeni holovi i velika sala „Većnica“ koju biblioteka koristi za književne programe.

Prostori Dečjeg odeljenja i Odeljenja poklon-zbirki su u zgradi bivše trsteničke škole „Sveti Sava“, u kojoj biblioteka koristi i prostor za smeštaj rezervnog fonda, kao i konferencijsku salu i novoizgrađeni amfiteatar u dvorištu za književna i kulturno-prosvetna događanja.

Biblioteka „Jefimija“ organizator je i suorganizator brojnih kulturnih programa, među kojima su i „Jefimijini dani“, kulturna manifestacija za najdužom tradicijom u Trsteniku. U okviru svoje izdavačke delatnosti, ova biblioteka objavila je više od 90 knjiga.

Foto: https://www.predsednik.rs 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *