Šta nakon tri neuspele prodaje „Branka Perišića“?

Branko Perišić, Odjek

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, zadužena za sprovođenje stečaja u kruševačkoj pekarskoj industriji, ni nakon trećeg propalog pokušaja prodaje tog preduzeća kao pravnog lica i uz istu početnu cenu, ne precizira koji su sledeći koraci u prodaji te fabrike.

Branko Perišić, Odjek
Branko Perišić tri puta nuđen na prodaju pod istim uslovima / FOTO: Odjek.rs

Kruševačka pekarska industrija bila je, podsetimo, oglasom objavljenim 26. marta, treći put ponudjena na prodaju, pod istim uslovima, kao pravno lice, po istoj početnoj ceni, uz isti iznos depozita, kao u prethodna dva propala pokušaja.

Naime, u trećem oglasu za prodaju stečajnog dužnika „Branko Perišić“, navedeno je da je početna cena 190,25 miliona dinara, te da obavezni depozit koji kupci treba da polože da bi učestvovali na nadmetanju iznosi 76,1 milion dinara. To su identični iznosi kao prilikom prva dva, neuspela pokušaja prodaje, sprovedena u februaru, odnosno u junu 2022. godine. U oglasima su, praktično, jedino promenjeni datumi.

Na pitanje zašto je preduzeće tri puta na prodaju nuđeno po istim uslovima, iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ne odgovaraju.
U pisanim odgovorima dostavljenim portalu Odjek.rs navode da je prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica, zakazana za 27. april, proglašena neuspelom, jer u predviđenim rokovima nijedno lice nije uplatilo depozit niti položilo bankarsku garanciju, što je zakonski uslov za učestvovanje na prodaji.

U cilju što boljeg kolektivnog namirenja stečajnih poverilaca, ALSU će u narednom periodu oglasiti javnu prodaju – navodi pomenuta Agencija, ali ne precizira na koji način će se prodaja vršiti.

Prema podacima ALSU, na osnovu Zaključka o listi utvrđenih i osporenih potraživanja Privrednog suda u Kraljevu od 17. jula 2016. godine utvrđena su potraživanja razlučnih poverilaca u iznosu 1,001 milijardi i potraživanja stečajnih poverilaca, razvrstana u III isplatni red od 3,671 milijardi dinara.

U susret trećem pokušaju prodaje kruševački Samostalni sindikat se dopisom obratio Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, tražeći da se prilikom pomenute prodaje uzme u obzir da je u objektima tog preduzeća zaposleno 150 radnika, te da toliko porodica na taj način,obezbeđuje svoju egzistenciju.

Ovi zaposleni ljudi uklapaju se u trendove u pekarskoj industriji, ali i dosledno održavaju tradiciju “hleba Branka Perišića”. U tome ne bi uspeli da u Kruševcu nije decenijama jaka privrženost i jedinstvena odluka “kupovati domaće”. Aktuelni zakupac podigao je fabriku nakon neuspešne privatizacije. Zaposleni su Kruševljani, uključujući i menadžment, ispoštovan proizvodni program koji je lokalni pekarski sinonim, uspostavljena saradnja sa svim ustanovama od vitalnog značaja i trgovinama, te postignuto da se 80 odsto potreba u Rasinskom okrugu pokriva upravo angažovanjem zaposlenih iz ovog Okruga – naveo je u dopisu predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata, Saša Nešić.

Podsetimo da je „Branko Perišić“ u stečaj otišao krajem 2015. godine. Pre uvođenja stečaja kroz socijalni program skoro svi tadašnji radnici, njih oko 160, napustili su fabriku.

Preduzeće je u stečaj otišlo krajem 2015. godine / FOTO: Odjek.rs

Svemu tome je prethodila neuspešna privatizacija, tokom koje je ta pekarska industrija poslovala pod imenom „Plima pek“, a zajedno sa Fabrikom ulja („Plima M“), činila „Plima holiding“. Privatizacija je raskinuta početkom 2012. godine, nakon čega je usledio postupak restrukturiranja te pomenuti stečaj. U tom preduzeću proizvodnja praktično nije prekidana jer je ubzo nakon uvođenja stečaja, po ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji, u pogonima te fabrike počela da radi beogradska kompanija „Agrofinance“.

Inače, u tri pomenuta oglasa za prodaju te fabrike kao pravnog lica, kao najvažnija imovina naveden je poslovni kompleks u Železničkoj ulici, koji obuhvata 12 objekata, među kojima su mlin, silos i pekara, ukupne površine 8.493 kvadrata, kao i poslovni kompleks na Jasičkom putu u okviru koga su magacin, upravna zgrada, dva silosa, sve ukupno 13 objekata sa oko četiri hiljade kvadrata. Imovinu preduzeća čine i poslovni prostori i objekti trgovine na devet lokacija u Kruševcu te u Ćićevcu, Aleksandrovcu, Brusu, Pepeljevcu i Braljini.

J.B.

1 Comment

  1. Je l’ to narod prestao da jede hleb, pa da pekarska industrija ode u stečaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *