Tragom vašeg pitanja: Šta je sa programima i radionicama u Klubu za mlade?

Tragom pitanja mlade sugrađanke, upućenog našem portalu, šta se dešava sa Klubom za mlade, koji radi u okviru lokalne Kancelarije za mlade, u kome, kako je navela, u poslednje vreme nema nikakvih aktivnosti, od nadležnih smo saznali da su decembarski lokalni izbori usporili rad Kancelarije i Kluba, ali da se suštinski ništa nije promenilo.

Pre nekoliko meseci, u junu, kolega koji je u našoj Kancelariji radio kao omladinski radnik, dao otkaz, što je stvorilo vakum u radu, jer po sistematizaciji tu radimo nas dvoje. Usledilo je formiranje Privremenog organa, odnosno raspisivanje lokalnih izbora, što je sve malo usporilo naš rad – kazala je za portal Odjek.rs savetnica za mlade u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Kruševac, Jasmina Kaličanin.

To, kako je objasnila, znači da se Klub za mlade otvara po potrebi, odnosno onda kada ima određenih programa i radionica, jer su Klub i Kancelarija za mlade fizički odvojeni, na dve su lokacije. 

Sugrađanka koja je našem portalu uputila pitanje u vezi sa radom Kancelarije i Kluba navela je da je ranije često pohađala razne radionice, da je u Klubu bilo dosta aktivnosti, da je mogla da se druži sa vršnjacima, a da je sada Klub za mlade uglavnom zaključan. Pitala je, takođe, kako može da dođe do informacija u vezi sa radom Kluba i Kancelarije.

Od početka godine na društvenim mrežama Kancelarije za mlade, bilo je svega nekoliko objava.

Jasmina Kaličanin nam je kazala da promena u radu Kancelarije nema te da su za ovu godinu planirane brojne radionice i projekti, da se sada te aktivnosti intenziviraju te da je u skladu sa tim ovih dana u Kancelariju stigla osoba koja će ubuduće raditi kao omladinska radnica.

Pripremamo se za obeležavanje Dana umetnosti, spremamo se za Međunarodni dan mladih, ovih dana puštamo anketu o tome koji bi koncert mladi želeli i koje radinice. Takođe, uskoro treba da profunkcioniše novi Savet za mlade – dodala je ona.

Mladi, kako je navela, o aktivnostima Kancelarije i Kluba, mogu da se informišu preko njihovih društvenih mreža te preko sajta Grada Kruševca, kao i dolaskom u Kancelariju za mlade.

Kancelarija je, prema njenim navodima, prethodni period iskoristila za pripreme za projekat o mentalnom zdravlju mladih, koji se sprovodi u deset lokalnih zajednica u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine  te sa organizacijama  civilnog sektora: Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR), Krovnom organizacijom mladih Srbije, Nacionalnom asocijacijom Kancelarija za mlade, Omladinskim svezom udruženja OPENS i Savezom izviđača.

U okviru tog projekta, podsetila je, imenovan je tim za mentalno zdravlje mladih koji treba da učestvuje u procesima planiranja i implementacije projekta u okviru Nacionalnog programa za unapređenje mentalnog zdravlja mladih. U toku su, takođe, pripreme  psihološkog tima i tima omladinskih radnika.

Osim toga, sproveden je Konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa /projekata od javnog interesa u oblasti implementacije Lokalnog akcionog plana za mlade, a početak realizacije tih projekata trebalo bi da bude u maju. Radionice kao vid neformalnog obrazovanja realizovaće se od septembra.

Inače, sredstva koja se iz budžeta Grada Kruševca izdvajaju za razvoj omladinske politike, prema podacima nadležnih, uvećavaju se svake godine. U 2022. godini opredeljeno je bilo 4,114 miliona dinara, od čega je 1,5 miliona bilo za projekte u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade (LAP). Godinu kasnije iz budžeta je za omladinsku politiku izdvojeno 6,237 miliona dinara, od čega takođe 1,5 miliona za LAP za mlade. U ovoj godini ukupno je planirano 8,867 miliona dinara, a iznos koji se izdvaja za projkete u okviru LAP-a povećan je na dva miliona dinara.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *