Tragom vašeg pitanja o popustima za struju – Zašto ih nema na aprilskom računu?

struja, Odjek.rs

Neprijatno sam se iznenadila kada mi je stigao aprilski račun za struju jer je bio za skoro dve hiljade dinara viši u odnosu na martovski. Pogledala sam bolje i videla da nema popusta za racionalnu potrošnju – napisala je našem portalu sugrađanka Olga S., pitajući nas da li su popusti ukinuti.

Ona je takođe navela da popuste ostvaruje od pre nekoliko meseci i da joj je razlika od skoro dve hiljade na računu njenog, inače veoma brojnog domaćinstva, značajna.

Naša sugrađanka je jedna od oko 1,8 miliona stanovnika u Srbiji koji su, prema podacima Elektroprivede Srbije, ostvarili ovaj popust.

struja, Odjek.rs
Mnogi iznenadjeni izostankom popusta / Foto: FotoBaza LP/Centar Press/Jelena Marković

Na takvu uštedu, međutim, neće moći da računaju tokom narednih meseci.

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije, EPS već dve godine omogućava popuste za racionalnu potrošnju u periodu od 01. oktobra do 31. marta – navedeno je u odgovoru Elektroprivrede Srbije, prosleđenom našem portalu.

Na pitanje da li će popust ponovo važiti od 1. oktobra, naša redakcija odgovor nije dobila.

Inače, EPS je ranije saopštio da je popust za racionalnu potrošnju električne energije u martu ostvarilo je 1,8 miliona ili čak 54 odsto domaćinstava, odnosno mart je bio mesec u kojem su građani bili najefikasniji u potrošnji struje.

Takođe, od početka oktobra 2023. do kraja marta ove godine, svakog meseca popust je ostvarilo više od polovine domaćinstava, a za ovih šest meseci „Elektroprivreda Srbije“ je potrošačima obračunala popust od oko 9,3 milijarde dinara.

Najveći popust od 40 odsto „Elektroprivreda Srbije“ odobrila je za 24,7 odsto domaćinstava, odnosno 831.968 i taj broj domaćinstava u martu je uštedeo više od 30 odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Za 12,4 odsto korisnika, odnosno 418.806 domaćinstava, martovski račun je manji za 20 odsto. Popust na računu za energiju od 25 odsto ima 6,2 odsto domaćinstava, za 5,6 odsto korisnika umanjen je račun za 30 odsto, dok je popust od 35 procenata ostvarilo 5 odsto domaćinstava – saopštio je EPS.

Podsetimo da je struja tokom 2023. godine tri puta poskupela, odnosno da je u toj godini cena kilovat-sata za domaćinstva ukupno povećana za čak 24 procenta.

Imajući to u vidu, popust o kome je govorila naša sagovornica sa početka teksta, utoliko je značajniji.

Pitanje je, takođe, zašto ne važi tokom cele godine, jer je, tokom letnjih meseci potrošnja ponovo povećana zbog sve toplijih leta i posledično sve većeg korišćenja rashladnih uređaja.

J.B.

Naslovna foto: FotoBaza LP/Lokal pres/Nebojša Raus ( nebojsa.raus@gmail.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *