Tragom vašeg pitanja: Kovid ambulanta prestaje sa radom

Pacijenti sa akutnim respiratornim simptomima će od 15. aprila, kada prestaje sa radom Kovid ambulanta u zgradi ambulante „14. oktobra“ , moći da se jave svom izabranom  lekaru. Takvu informaciju smo dobili od nadležnih u Domu zdravlja, nakon pitanja čitaoca kome će moći da se obrate ubuduće za ovakve infekcije.

Ukoliko postoji sumnja na kovid, testiranje brzim antigenskim testom, od sada će se obavljati u ambulantama opšte medicine, odnosno, Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

U slučaju da je zbog stacionarnog lečenja potreban PSR test, pacijenti će se upućivati u Zavod za javno zdravlje.

Podsećamo, Ambulanta za respiratorne infekcije je u martu 2022. godine izmeštena u Kovid bolnicu u Parunovcu, da bi u aprilu prošle godine, ponovo bila vraćena je na staru lokaciju.

Tokom dve godine, koliko su se pacijenti sa simptomima kovida lečili u toj ambulanti pre njenog izmeštanja, obavljeno je preko 140.000 pregleda, urađeno više od 167.000 laboratorijskih analiza, te oko 15.000 rengen snimaka pluća. Najviše pregledana obavljeno je u početkom 2022. godine, kada je dnevno bilo i do 700 pacijenata. Tada je u Kovid ambulanti radilo 18 lekara.

Odluka da kovid ambulanta u Kruševcu prestane sa radom doneta je zbog malog broja pozitivnih na korona virus, kao i zaraženih gripom.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *