Tragom vašeg pitanja – Koje besplatne sadržaje Kruševac ima za decu i mlade tokom leta?

Mladi, Odjek.rs

Sportske, kulturne, umetničke aktivnosti u okviru projekata koje sprovode udruženja građana, potom radionice koje organizuje Kancelarija za mlade, besplatni bazeni i drugi sadržaji za najuspešnije đake, neki su od besplatnih sadržaja koje tokom leta na raspolaganju imaju deca i mladi u Kruševcu, rečeno je za portal Odjek.rs u Gradskoj upravi.

Čitateljka je prethodno pitala u vezi sa letnjim besplatnim sadržajima u Kruševcu, navodeći da za dvoje dece dnevno, samo za ulazak na bazen treba da izdvoji 600 dinara te da je slično sa bioskopskim projekcijama, igranjem stonog tenisa, bilijara ili bilo koje druge aktivnosti, jer se sve to plaća.

Pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti, Snežana Aleksić, kazala nam je da je Grad Kruševac za programe za decu, u okviru Lokalnog akcionog plana izdvojio 1,5 miliona dinara, dok je za programe za mlade, po istom osnovu, predviđeno dva miliona dinara.

 – Projekti koji se ove godine realizuju i besplatni su za decu do 15 godina su raznorazni. Letnja sezona je u jeku, otvoreni su bazeni, nova aktivnost je obuka za neplivače. Deca će biti podeljena u dve grupe, obuka će se sprovoditi na otvorenim bazenima – kazala je Aleksićka.

Snežana Aleksić Odjek.rs
Pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti, Snežana Aleksić / Foto: Odjek.rs

Podsetila je da je Grad Kruševac, u okviru vidovdanskih svečanosti nagradio najboje učenike:

 – Njih 273-oje dobilo je vidovdansku karticu, koja podrazumeva besplatne sadržaje u okviru ustanova kulture i bazena. To znači da, na primer, u Pozorištu domaće predstave gledaju besplatno, a da za gotujuće imaju deset odsto popust. Takođe, imaju besplatnu godišnju kartu za biblioteku, ulaznice za Muzej i svi sadržaji u okviru Kulturnog centra za njih su besplatni.  Što se tiče sportskih aktivnosti podeljene su i kartice za učenike do 13 godina, koje su predlagali klubovi, a oni imaju besplatne bazene, ulaz u „Šarengrad“ u članstvo u Biblioteci.

Podsetila je da je tokom proleća održan niz radionica o mentalnom zdravlju, da je  odziv učenika iz srednjih škola bio veliki.

Kao veoma važno Aleksićka je navela to što se u okviru rada ovdašnje Kancelarije za mlade i Saveta za mlade sprovode različite ankete.

Pitaju se mladi, osluškuju se njihove potrebe, izlazi im se u susret da mogu da daju ideje, predloge. Ranije je obeležavan Dan mladih, koji je 12. avgusta, a ove godine će čitava nedelja biti posvećena tom danu. Nedelja mladih će se realizovati na osnovu potreba mladih i rezultata ankete koja je sprovedena na 1.500 ispitanika – kazala je ona.

Predstavnice Gradske uprave Kruševac, zadužene za društvene delatnosti, Svetlana Vidanović, Snežana Aleksić i Jasmina Kaličanin / Foto: Odjek.rs

Savetnica za mlade u Odeljenju za društvene, Jasmina Kaličanin, podsetila je da je u okviru Lokalnog akcionog plana za decu ove godine planirano devet projekata, te da se trenutno sprovodi jedan od njih. Reč je o besplatnoj školi crtanja, koju organizuje udruženje BukvArt, a 18 radova nastalih na tim radionicama na kraju bude postavljeno na autobuskim stajalištima u gradu.

To udruženje će, kako je dodala, osim toga, svake subote uveče, u Ulici Majke Jugovića, imati  besplatne časove crtanja za decu i mlade.

Deca će, takođe, moći da učestvuju u projektu Horizonti, namenjenom planinarima, krajem avgusta Kruševac je domaćin omladinskog kampa dijaspore, u okviru koga će u naš grad doći sedam kulturno umetničkih društava sa 150-oro dece dijaspore.

Što se tiče Lokalnog akcionog plana za mlade u okviru njega se finansira 12 projekata za mlade. Osim toga, najavila je Kaličaninka, Kruševac očekuje nastavak projekta u vezi sa mentalnim zdravljem, koji je sproveden uz podršku Ministarstva turizma i omladine, a od septembra i nastavak obuka za mlade.

Ove godine će u šest obuka biti 60 mladih. Imaćemo obuke: muško-ženski frizer, pedrikir-manikir, maser, engleski B1, nemački A1 i knjigovodstveni radnik. To je za mlade od 18 do 30 godina. Što se tiče radionica Kancelarije za mlade,  preopoznatljivih kao neformalno obrazovanje, biće šest ili sedam, imaćemo prvo javni poziv za radioničare, a potom za decu – najavila je ona.

Naše sagovornice podsećaju i da je, u okviru vidovdanskih svečanosti organizovan Rok maraton, da je Grad prethodno izdvojio sredstva i za podršku Međunarodnom festivalu pozorišnih predstava „Čkaljini dani“, da se u Kruševcu tokom leta organizuje Festival balona, te da su mnogi sadržaji ovdašnjeg Kulturnog centra besplatni.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *