Tragom vašeg pitanja ima li klime u gradskim autobusima?

gradski prevoz Kruševac, Odjek.rs

Nakon nesnosnih vrućina i visokih temperatura zabeleženih tokom protekle nedelje, našem portalu obratila se čitateljka pitanjem u vezi sa klimatizacijom u autobusima gradskog prevoza.

 – Želim da ukažem na ozbiljan problem da u vozilima javnog prevoza, kojim se putnici prevoze, a ne stoka, nema klime, iako su ogromne vrućine – navela je čitateljka dodajući da je bilo i onih koji su kolabirali.

gradski prevoz Kruševac, Odjek.rs
Lepeze su često jedini način rashlađivanja / Foto: Odjek.rs

U kruševačkom „Jugoprevozu“ saznajemo da su svi autobusi klimatizovani, ali da je u gradskom prevozu problem jer se vrata stalno otvaraju zbog ulazaka i izlazaka putnika i nije moguće rashladiti autobuse kada su velike vrućine.  

Svi autobusi su klimatizovani u gradskom, prigradskom, međugradskom prevozu. Ako se klima podesi na 24 ili 25 stepeni, a vrata se otvaraju stalno, klime ne postižu da ohlade, inače klime rade – rekao je za naš portal šef međugradskog saobraćaja u „Jugoprevozu“, Aleksandar Stanić.

gradski prevoz Kruševac, Odjek.rs
Otvorena vrata “greju” autobuse / Foto: Odjek.rs

Klima u autobusima, kako je dodao, ne radi jedino ako se dogodi kvar ili ako se vozilo ne pripremi na odgovarajući način, ali ti problemi se „rešavaju  u nakraćem mogućem vremenu“.

Kruševački „Jugoprevoz“ ima ukupno skoro 160 autobusa, koji saobraćaju u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju. Za međugradski prevoz koristi se 40-tak autobusa, a ostatak za gradski i prigradski. U okviru prigradskog prevoza su i linije do svih opština Rasinskog okruga, u kojima takođe rade izdvojene autobuske stanice ovog preduzeća. „Jugoprevozu“ pripada i stanica u Blacu.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *