Tragom pitanja sugrađanke: Ima li ultrazvuka u onkološkoj ambulanti u Bolnici?

Na pitanje i tvrdnju sugrađanke da u onkološkoj ambulanti u ovdašnjoj Bolnici, u kojoj se rade pregledi dojki, već neko vreme nema ultrazvuka, iz Bolnice smo dobili odgovor da se preventivni pregledi dojki vrše u Domu zdravlja, ali i da dnevna bolnica, u koju se takođe rade pregledi dojki, ima savremeni ultrazvuk.

Dnevna bolnica za hemoterapiju poseduje savremeni ultrazvučni aparat, koji je u funkciji. Ultrazvučni pregledi dojki se pre svega obavljaju u nadležnom Domu zdravlja, u okviru organizovanih preventivnih i drugih pregleda, dok se u Bolnici obavljaju po indikaciji onkologa. S obzirom na navedeno, sprovođenje i organizacija preventivnih pregleda je u isključivoj nadležnosti Domova zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Kruševac – navedeno je u pisanom odgovoru Opšte bolnice Kruševac.

Piše da se dnevnoj bolnici, takođe, javljaju pacijentkinje kod koji se pri obavljanju preventivnog pregleda dojki, posumnja na malignu bolest, ali one dolaze nakon kompletne obrade na primarnom nivou, sa laboratorijskim rezultatima, izveštajem ultrazvuka i mamografijom.

Nažalost, često se dešava da ovako upućeni pacijenti ne budu kompletno ili ne budu uopšte obrađeni, zbog čega dolazi do nezadovoljstva – navodi Opšta bolnica.

Sugrađanka koja se obratila našoj redakciji napisala nam je da u onkološkoj ambulanti, gde se rade preventivni i drugi pregledi dojki, već duže vreme nema ultrazvuka.

Ona je napisala da se najpre ide kod izabranog lekara po uput za onkologa, potom se čeka mesec, dva, onda onkolog uradi  manuelni pregled, pa ako nešto posumnja šalje pacijentkinju u „14.oktobar“. To, prema navodima sugrađanke, znači ponovo odlazak kod izabranog lekara po uput, pa čekanje i nakon pregleda sa izveštajem nazad kod onkologa…

Opšta bolnica u odgovorima dostavljenim našoj redakciji navodi i da je otvorena za svaki vid saradnje, na raspolaganju je pacijentima za svaku nedoumicu ili eventualni problem. Takođe, poziva pacijente da, u cilju dobijanja kompletnih informacija i rešavanja eventualnih nedoumica, se obrate načelniku/glavnoj sestri službe/odeljenja, odnosno upravi Opšte bolnice Kruševac.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *