Teuta tim: Radionice o mentalnom zdravlju žena

Udruženje žena „Teuta Tim“ iz Trstenika organizovalo je treću po redu radionicu posvećenu mentalnom zdravlju žena pod nazivom „Bezbedne žene, bezbedno društvo“.

Kroz radionice, kako je navela predsednica udruženja „Teuta Tim“ Milena Topličić Pecić, žene iz trsteničkog kraja,uz podršku i predavanja psihoterapeutkinje, uče kako sebe da postave kao prioritet i kroz osnaživanje ostvare svoje pune potencijalne:

-Cilj nam je da, kroz ovaj projekat, kreiramo jedinstven program podrške ženama. Vodile smo se idejom šta je to što nedostaje u našoj zajednici, a procenjujemo da je veoma važno. Nedostaje da edukujemo žene o njihovom mentalnom zdravlju kao i da im obezbedimo usluge grupne i psihološke podrške- rekla je Topličić Pecić.

Prema njenoim rečima, u poslednje vreme razvijaju se programi u oblasti self care koji su se pokazali kao značajni u prevenciji sindroma burn out- a, depresije, anksioznosti i drugih psiholoških izazova:

Ovi programi, međutim, nisu dostupni ženama u malim sredinama, tako da su one uskraćne za osnovna znanja u oblasti mentalnog zdravlja, za osnovne veštine emocionalne pismenosti, postavljanje granica, poštovanje ličnog integriteta, upravljanje vremenom i stresom i sve ostale veštine koje doprinose njihovoj celokupnoj psihološkoj dobrobiti, jačanju samopouzdanja i osećaju lične vrednosti. Zato smo pokrenule ovaj program.

Projekat „Bezbedne žene, bezbedno društvo“ koji je „Teuta Tim“ pokrenuo prošle godine, finansijski je podržala Ženska nevladina organizacija Rekonstrukcija ženski fond. Radionice u okviru ovog projekta trajaće do avgusta ove godine.

Foto: Udruženje Teuta Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *