Takmičenje Dabar okupilo 220 učesnika

Takmičenje Dabar

Osnovne škole „Dragomir Marković“ i „Dositej Obradović“ bile su domaćini republičkog nivoa Međunarodnog takmičenja iz informatičkog i računarskog načina razmišljanja ”Dabar” za ovu školsku godinu.

Reč je o međunarodnom takmičenju koje se u Srbiji održava već 11 godina, a okuplja takmičare iz 80 zemalja.

Na republičkom nivou nastupilo je 220 učenika uzrasta od petog razreda osnovne do četvrte godine srednje škole, raspoređenih u četiri kategorije. Rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

Takmičenje Dabar

Mentori će dobiti obaveštenja o postignutim rezultatima. Učenici se rangiraju po osvojenim poenima, u zavisnosti od toga dobijaju nagrade i diplome – kazao je predsednik Programskog odbora takmičenja Dabar za Srbiju, Milan Rajković.

On je najavio da će Srbija naredne godine biti domaćin  međunarodne radionce zadataka, objasnivši da svake godine jedna od zemalja, članica ove incijative, bude domaćin.

Od 13. do 17. maja 2024. godine u Vrnjačkoj Banji biće organizovana međunarodna radionica zadataka, ugostićemo kolege iz 80 zemalja, u planu je, takođe, da posete Kruševac – rekao je Rajković.

Podsetimo da se takmičenje Dabar u Srbiji organizuje od 2013. godine te da je upravo profesor tehnike i informatike iz OŠ „Dragomir Marković“, Saša Jevtić, bio jedan od inicijatora da se takmičenje sprovodi u našoj zemlji.

Ideja za održavanje ovakvog takmičenja potekla je iz Litvanije 2004. godine.

J.B.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *