Sveti Valentin ili Sveti Trifun: Dan zaljubljenih ili Dan vinogradara

Da li današnji dan treba posvetiti Svetom Valentinu, odnosno rimokatoličkom prazniku koji simboluzuje Dan ljubavi, ili po pravoslavnom kalendaru proslaviti Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara. Mladi ljudi i svi oni koji traže povod za udvaranje neće se dvoumiti, ali oni privrženi crkvi i tradiciji smatraju da se tako skrnavi pravoslavna vera. Najbrojnija su pripadnici one “umerene opcije”, koji smatraju da, nakon liturgije u crkvi, nije na odmet iskazati ljubav – najplemenitije i najuzvišenije osećanje koje je Bog podario ljudskom rodu, bez obzira kojoj veri pripada.

Ako smo pravoslavci, 14. februar treba slaviti po crkvenom kalendaru u spomen na Svetog velikomučenika Trifuna. U pravoslavnom duhu dan treba započeti na jutarnjem bogosluženju, a onda taj liturgijski duh preneti u porodice koje slave Svetog Trifuna kao krsnu slavu, i kod vinara i vinogradara koji izlaze u vinograde gde uz molitveni obred obavljaju tradicionalnu rezidbu gidža. Prema tome, slavimo Svetog Trifuna i nema spominjanja nekih drugih termina, epiteta i obeležja – poručuje protejerej Dragi Veškovac.

Zanimljivo je da su Sveti Trifun i Sveti Valentin živeli u isto doba. Sveti Valentin je postradao za vreme vladavine cara Klaudija. Rimski imperator je verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao im je tajna venčanja. Nakon toga je bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. Interesantno je da se mošti Svetog Valentina danas nalaze u katoličkoj crkvi Uspenja na Lezbosu.

Ako sprovedete bilo kakvu pretragu ili anketu na internetu sa pitanjem “Da li treba slaviti Dan zaljubljenih”, dobićete vrlo jednostavan odgovor: To je individualna stvar!

Jedno je sigurno: Svetog Trifuna slaviće tradicionalisti i oni koji tog dana u svom domu obeležavaju slavu ili imendan. Za razliku od njih, Sveti Valentin je odavno postao “komercijalni blagdan”, pa će se i ubuduće na najrazličitije načine obeležavati širom sveta putem raznih reklama, akcijskih sniženja, pokon-šopova ili uličnih tezgi na kojima trgovci usvršavaju svoju maštovitost.

N.N.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *