Sve manje mladih u Kruševcu, kako ih zadržati?

mladi, Odjek.rs

Mladih od 15 do 30 godina, u Kruševcu je 2022. godine bilo za 5278 manje nego 2011. godine. To pokazuju uporedni podaci Republičkog zavoda za statistiku. Istovremeno se broj stanovnika u našem gradu u tom periodu smanjio za 15170.
U poslednjih nešto više od 30 godina, odnosno od 1991. godine, broj mladih se smanjio čak za 9.165, dok je ukupan broj stanovnika u Kruševcu u tom periodu manji za 24.529 osoba.

Uz upozoravajuće brojke, u susret Međunarodnom danu mladih, koji se u obeležava 12. avgusta, portal Odjek.rs u razgovoru sa mladim Kruševljanima i Kruševljankama saznaje da su našem gradu potrebna unapređenja u oblasti obrazovanja, zaposlenja, te kulturnog i društvenog života. Slično je pokazala i anketa koju sprovodi Gradska uprava, u kojoj su mladi upravo mogućnosti za zaposlenje, bolju ponudu kulturnih sadržaja te bolju mogućnost za školovanje, označili kao razloge zbog kojih bi ostali u Kruševcu.

mladi, Odjek.rs
Mladima potrebno više sadržaja / FOTO: Odjek.rs

Teško prolaženje posla i pristojna zarada jedna je od najvećih poteškoća sa kojom se suočavaju.

Drugarica i ja studiramo ovde, pa smo želele da radimo tokom letnjeg raspusta. Jedino što nam se nudi je rad u kafiću i to sa zaista smešnom platom. Pošto nemamo iskustva i mlade smo, poslodavci smatraju da treba da budemo zadovoljne i zahvale i sa duplo manjom platom od minimalca – objašnjava studentkinja Marija.

Prema rečima Ivana P. bolje ne prolaze ni oni koji odluče da nakon srednje škole pronađu zaposlenje za stalno.

Naći posao nakon srednje škole, bez neke jake veze, je gotovo ravno nuli. Retki su oni koji žele da pruže šansu mladim osobama. Iskustvo, koje oni traže, stiče se upravo radom. Grad bi trebalo da se pozabavi ovim problemom ukoliko želi da mlade zadrži ovde – smatra on.

Većina mladih Kruševljana smatra da koncerti, tribine i radionice, koje se organizuju u čast Međunarodnog dana mladih, nisu dovoljne, već je potrebno da se na unapređenju njihovog položaja aktivno radi tokom čitave godine.

Naš glas treba da se čuje cele godine, a problemi treba da se rešavaju, kako bi se popravio naš položaj u društvu, čiji smo ravnopravni deo – kaže Iva K.

Za mlade, koji nisu u mogućnosti da studiraju u drugom gradu, značio bi veći izbor državnih visokoškolskih ustanova.

Mnogo je onih koji iz finansijskih razloga ne mogu da odu na studije. Bilo bi dobro da se u Kruševcu otvori još neki fakultet kako bi svi imali šansu da nastave svoje obrazovanje. Na taj način bi mladi ostajali ovde. Ovako, retko ko se vrati sa studija u rodni grad. U većem gradu mladi stvore nov život i navike, nađu nove prijatelje i partnere, a veća je i šansa za zaposlenje – kaže Milan Đ.

Bogatiji i raznovrsniji kulturno-umetnički program, te više manifestacija i festivala dugogodišnja je želja kako mladih, tako i svih drugih generacija.

Repertoar bioskopa je veoma loš, a u pozorištu bi trebalo da bude više gostujućih predstava. Manji gradovi od Kruševca imaju veći broj koncerata i manifestacija. Naš grad ima dovoljno prostora na kojima mogu da se održavaju festivali, a ima i željenu publiku, nedostaje samo volja da se tako nešto organizuje – poručuje Mia S.

Dvojica šesnaestogodišnjaka Petar i Dušan, su želela da rade tokom leta. Učlanili su se u dve omladinske zadruge, ali do sada nisu dobili nikakav poziv. Kažu nam da im je objašnjeno da se poslodavci ipak teže odlučuju da angažuju mlađe od 18 godina, iako imaju pravo na to.

Anja i Petra, studentkinje koje se preko leta vraćaju u rodni Kruševac, smatraju da gradu nedostaje studentski duh, više kreativnih i angažovanih sadržaja koji bi na istom mestu okupili mlade koji različito misle.

Aleksandar Jovanović, Odjek.rs
Zamenik gradonačelnice Kruševca, Aleksandar Jovanović / FOTO: Odjek.rs

Anketa, koju je sproveo Grad Kruševac, pokazuje da je od 750 ispitanika, na pitanje šta bi doprinelo tome da ostanu u Kruševcu, skoro 45 odsto odgovorilo da je to više prilika za zaposlenje, bolju ponudu kulturnih sadržaja označilo je oko 43 odsto, veći izbor fakulteta ili škola skoro 30 odsto mladih, a više prilika za neformlano obrazovanje skoro 27 odsto ispitanika.

Reč je, kako je za portal Odjek.rs kazao zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović, koji se inače bavi omladinskom politikom, o anketi koju Grad na početku godine sprovodi, pre svega kako bi se čuo glas mladih u vezi sa obukama i radionicama koje sprovodi Kancelarija za mlade, ali i ispitali stavovi mladih o njihovim potrebama.

Pokazalo se da imamo povećan stepen mladih koji vide sebe u Kruševcu. Mladi su zadovoljni činjenicom da danas u Kruševcu ima prilike za zaposlenje. Žele da se spoveća broj sadržaja za provođenje slobodnog vremena, pre svega muzičke manifestacije, bioskop na otvorenom, to je nešto na čemu radimo da vidimo kako možemo to da organizujemo. Zadovoljni su ponudom neformalnog obrazovanja i obuka koje se sprovode. Sve te obuke su besplatne – kazao je Jovanović.

Napomenuo je da se Grad trudi da preko različitih projekata obezbedi dodatne obuke, među kojim su i one za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili za učenje stranih jezika.

Uvek ima prostora da se neke stvari unaprede i poboljšaju, ali mislim da su mladi izuzetno zadovoljni životom u Kruševcu, razvojem našeg grada i time što ponosno zovu prijatelje iz drugih gradova, koji ne kriju oduševljenje kako grad izgleda sada. Sve što se radi radi se za mlade, infrastrukturni projekti, rekonstrukcija škola, vrtića, otvaranje novih fabrika, sve je to sa ciljem da mladima omogućimo da mogu da se školuju ovde, da mogu da se zaposle i da stvaraju porodice – zaključuje Jovanović.

J.A. – J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *