Sutra (petak) otvaranje izložbe „Brus pamti- u godini jubileja“

izložba brus, odjek.rs

Povodom 190 godina od osnivanja opštine Brus, sutra (18. avgusta), u holu Centra za kulturu Brus, biće otvorena izložba „Brus pamti- u godini jubileja“.

-Na izložbi su izdvojeni ikonični bruski prizori iz dekada poput davnih tridesetih, teških četrdesetih i pedesetih, poletnih šezdesetih, veselih sedamdesetih, aktivnih osamdesetih i brzih devedesetih godina dvadesetog veka, kao i fotografije koje predstavljaju sve one koji su „radili i gradili za Brusˮ, radne akcije i štafete, istaknuta mesta i lokacije… Predstavljene fotografije digitalizovane su i, iako prisutne na samom sajtu onlajn, zavredile su i posebnu pripremu, obradu i interpretaciju u okviru ove izložbe, za koju je izdvojen tek deo fotografske građe za sajt Brus pamti, koja se i dalje prikuplja- kažu u Alternativnom centru Puls iz Brusa, udruženju koje je organizator izložbe.

Izložba “Brus pamti- u godini jubileja” predstavlja presek građe koja je početkom 2023. godine, zajedničkim snagama, prikupljena za potrebe pokretanja sajta bruspamti.rs,  koje je sproveo Alternativni centar Puls Brus.

Kustoski tim izložbe čine Ana Knežević, Jasna Rakićević, Saša Milić, Dimitrije Vukosavljević i Milica Mitrović. Veliki doprinos u njenog stvaranju dali su i građana i građanki Brusa koji su delove svojih porodičnih i privatnih uspomena ustupili na digitalizaciju i omogućili da se skiciraju obrisi bruske kulture pamćenja.

Simbolično, izložba će biti otvorena na Dan opštine Brus, a posetioci će moći da je pogledaju u narednih mesec dana.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *