Praznik posvećen Svetoj Kseniji Petrogradskoj

Pravoslavni vernici sutra (6. ferbuara) proslavljaju praznik posvećen ruskoj svetiteljki Kseniji Petrogradskoj. Sveta božanska liturgija u čast ove svetiteljke biće služena sutra u crkvi Svete Trojice u Mudrakovcu u 8 časova.

Protejerej Ivan Cvetković pozvao je vernike da 6. februara dođu u crkvu Svete Trojice u Mudrakovcu, na liturgijsku proslavu blažene Ksenije Petrogradske, slave paraklisa crkve u kojoj se inače svake subote služi akatist ovoj svetiteljki.

Sveta Ksenija Petrogradska jedna je od najpoštovanijih ruskih svetiteljki, a poštuju je i slave i pravoslavni vernici u mnogim zemljama. Njene mošti se nalaze na Smolenskom groblju u Sankt Peterburgu. „Ko me je poznavao, neka pomene moju dušu radi spasenja svoje duše“. Amin. — Riječi blažene Ksenije s nadgrobne ploče.

Rođena je u prvoj polovini 18. veka, od oca Grigorija i majke čije je ime ostalo nepoznato. Nakon punoletstva, stupila je u brak sa pukovnikom Andrejom Fjodorovičem Petrovim, pojcem u crkvi Svetog Andreja u Sankt Peterburgu. Posle njegove iznenadne smrti, Ksenija je izabrala najteži hrišćanski put- jurodivost, kako bi okajala neokajane grijehe svoga supruga.

Kuću koju je nasledila nakon smrti muža, Ksenija je poklonila ženi koja je kod nje iznajmljivala sobicu a sav svoj novac razdelila je sirotinji. Lutala je ulicama Sankt Peterburga, odevena u suknju i vojnu uniformu pokojnog muža. Odazivala se samo na ime Andrej i govorila da je on živ, a Ksenija mrtva.

Od 1794. do 1796. godine uzela je učešća u podizanju Smolenske crkve, tajno po noći dovlačeći opeku za izgradnju hrama. Kasnije, kada je počela važiti za prozorljivu, pojavljivala se na ulicama i pijacama grada, a ljudi su joj prilazili kako bi joj dali nešto od svojih proizvoda, jer beše tada verovanje u narodu da, uzme li nešto od njih, trgovina će im postati uspešna. Majke sa decom su joj žurile u susret da ih blagoslovi ili samo pomiluje dete po glavi, uverene da će ih dodir blažene Ksenije isceliti.

Svojom velikom smirenošću, podvigom duhovnog i fizičkog siromaštva, ljubavlju i molitvama za bližnje, Ksenija je stekla blagodatni dar prozorljivosti. Tim je svojim darom ona mnogima pomagala u uređivanju života i spasenju duša.

Mnogo godina nakon njene smrti, tačnije u junu 1988. godine, na Pomesnom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve, blažena Ksenija Petrogradska je kanonizovana. Pravoslavna crkva proslavlja je 24. januara po julijanskom, odnodno, 6. februara po gregorijanskom kalendaru.

Vernici joj se najviše mole za posao, dom, zaštitu porodice i ljubav. Nazivaju je i  Brzopomoćnicom, jer pomaže svima koji joj se obrate za pomoć.

Crkva Svete Trojice u Mudrakovcu- akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj

Molitva Svetoj Kseniji

O, sveta sveblažena mati Ksenijo!

Ti si pod zaklonom Svevišnjega živela vođena i ukrepljivana Bogomajkom.

Glad i žeđ, studen i vrelinu, uvrede i gonjenja pretrpela si, dar prozorljivosti i čudotvorstva od Boga si dobila i pod zaštitom Svemogućeg pokoj našla. Sada te Sveta Crkva kao miomirisni cvet proslavlja stojeći na mestu tvog pogrebenja, pred ikonom tvojom svetom i kao živoj, koja si sa nama, molimo ti se: primi molitve naše i prinesi ih prestolu Milosrdnog Oca nebeskog i imajući smelost pred Njim, izmoli večno spasenje onima koji tebi pritiču, obilje blagoslova za dobra dela i pregnuća naša i izbavljenje od svih nedaća i žalosti.

Zastupi svetim tvojim molitvama pred Prestolom Svemilostivog Spasitelja našeg nas nedostojne i grešne.

Pomozi, Sveta blažena mati Ksenijo, deci da se svetlošću Svetoga krštenja ozare i pečatom Duha Svetoga zapečate, da se dečaci i devojčice u veri, čestitosti i bogobojažljivosti vaspitavaju i uspeha u učenju imaju, da se bolesni i slabi iscele, porodičnu ljubav i slogu nispošlji, monahe udostoj da se dobrim podvigom podvizavaju i od uvreda ih ogradi, pastire u kreposti Duha Svetoga učvrsti, narod i zemlju našu u miru i spokojstvu sačuvaj i sažali se na one koji su u predsmrtni čas lišeni pričešća Svetim Hristovim Tajnama.

Ti si nam nada i uzdanje, brzo uslišenje i izbavljenje, tebi blagodarnost uznosimo i s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i kroz sve vekove. Amin!

Foto: sajt Srpske pravoslavne crkve, fejsbuk stranica protojereja Ivana Cvetkovića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *