“Super devojčicama” uručene stipendije – Vetar u leđa da razvijaju svoje talente

Super devojčice, Odjek.rs

U Kruševcu se se danas okupile devojčice iz cele Srbije, dobitnice stipendije za Super devojčice. Pomenute stipendije, treću godinu za redom, dodeljuje kruševački Alternativni centar za devojke, nakon prikupljanja sredstava kroz onlajn kampanju i dodatne događaje.

Stipendije je dobilo 20 devojčica iz cele Srbije, koje su nadarene u oblasti umetnosti, nauke ili sporta.

Ove godine se prijavilo više od 200 devojčica, sve devojčice zaslužuju podršku, ali u ovom krugu smo mogli da podržimo dvadeset. Svaka od vas je posebna i talentovana na svoj način. Nadamo se da će vam ova stipendija biti mali vetar u leđa – kazala je, obraćajući se dobitnicama i njihovim porodicama Jelena Memet, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke.

Super devojčice, Odjek.rs
Aktivistkinje ACZD, Jelena Memet i Andrijana Kocić na dodeli stipendija / FOTO: Odjek.rs

Stipendije su, ove godine, u oblasti nauke pripale Dunji i Jani Pecarski, Sari Dulović i Lori Đorđević,  sve četiri su iz Niša te Isidori Ivanović iz Gornje Vrežine,  Mii Todorović iz Topole i Leni Stefanović iz Aleksinca.

Kako bi unapredile sportska dostignuća stipendije su dobile Višnja Krivokapić iz Lovćenca, Magdalena Savković iz Svilajnca, Tamara Živković iz Velike Moštanice,  Teodora Milošević iz Sremske Mitrovice, Teodora Ristić iz Ćićevca i Mia Negovanović iz Trstenika.

Svoj umetnički talenat će na ovaj način moći da unaprede mlade muzičarke Valerija Mijatović iz Kragujevca, Ivona Simonović iz Obreža, Una Brkljač iz Sremske Mitrovice, Kiša Vasić iz Šapca, Jelena Petković iz Senta te Ivona Igrutinović iz Trstenika. Stipendije su, zbog talenta za bavljenje plesom, dobile Tea Jovanović i Jovana Novaković, obe iz Niša.

Super devojčice, Odjek.rs
Uručivanje stipendije jednoj od dobitnica / FOTO: Odjek.rs

Na svečanosti su novim stipendistkinjama i njihovim roditeljima prikazani kratki filmovi o nekoliko devojčica iz prethodne dve generacije Super devojčica, koje su govorile o tome koliko su im značile ove stipendije. Prikazan je i film o prošlogodišnjem kampu za Super devojčice, koje se ranije, zbog epidemije korone, nisu upoznale:

– Bile su u prilici da razmena iskustva i da na njih prenesemo ono što solidarnost treba da bude, da sportistkinje prenesu šta znači sportski duh, ne samo takmičenje zbog nagrada već kao podrška na terenu i u životu, da umetnice oplemene, a naučnice predstave šta nauka radi –  kazala je aktivistkinja Alternativnog centra za devojke, Andrijana Kocić.

Nove Super devojčice su se već danas, na kratkoj radionici nakon dodele stipendija, malo bolje upoznale.

Podsetimo još da je ovogodišnja kampanja“Podrži Super devojčice” trajala od 1. septembra do 10. oktobra. Podržali su je različiti društveni akteri, brojni pojedinci i pojedinke, organizacije civilnog društva, mala i srednja preduzeća i mediji.

Početni cilj kampanje bio je da se prikupi 280.000 dinara i dodeli deset stipendija, a očekivanja su znatno premašena jer je prikupljeno 810.487 dinara.

Od ukupnog iznosa Trag fondacija je kampanju podržala sa 388.680 dinara te je Alternativni centar za devojke dodelio 20 stipendija od po 25 hiljada dinara i pokrio troškove organizovanja dodele stipendija.

Inače, kampanja “Podrži Super devojčice” inspirisana je Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, a koji je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta. Na taj dan ACZD je objavio rezultate konkursa i imena dobitnica stipendija. Konkurs za stipendiranje Super devojčica bio je otvoren od 15. do 30. septembra, na njega se prijavilo 204 devojčice, a Komisiju za odabir stipendistkinja činile su Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Nataša Petrović, fudbalska trenerica, Valentina Kovačević, umetnica i Maja Josić, aktivistkinja i članica kolektiva mladih žena Femix.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *