„Super devojčica“ Ivona izvedbama na klaviru osvaja svet!

Super devojčice, Odjek.rs

Iako kod kuće nema klavir, već pred takmičenja iz Obreža dolazi u Kruševac kako bi vežbala, Ivona Simonović svojim izvedbama osvaja Srbiju i svet. U Muzičkoj školi je treći, a u redovnoj školi peti razred. Nedavno je dobila stipendiju u okviru konkursa za „Super devojčice“, kruševačkog Alternativnog centra za devojke. Njena porodica planira da taj novac iskoristi kako bi Ivoni kupila, za početak, polovni električni klavir.

– Moja sestra od tetke isto svira klavir, završila je šestu godinu. Kada samo čula kako ona svira, poželela sam da i ja sviram. Volela bih sutradan da budem pijanistkinja, da se bavim time – kazala je Ivona za naš portal, nakon što je dobila pomenutu stipendiju.

Muzičku školu pohađa u Varvarinu, u izvojenom odeljenju kruševačke Muzičke škole „Stevan Hristić“.

Kod kuće nema klavir tako da može da vežba samo tokom časova u školi.

Jako je teško jer moramo stalno da dolazimo u Kruševac ili u Varvarin, gde ide na časove. U Varvarinu, međutim, nemaju izdvojene vežbaonice, gde bi mogla da vežba nakon časova, jer su klaviri zauzeti zbog redovnih časova – objašnjava njena majka, Maja Ćirković.

Super devojčice, Odjek.rs
Ivona Simonović i Maja Ćirković nakon uručivanja stipendije / FOTO: Odjek.rs

Zato Ivona, na desetak dana pred takmičenje, svakodnevno dolazi u Kruševac, na pod dva do tri sata vežbanja.

To je veoma naporno, traži njenu veliku koncentraciju. Kada bi imala klavir kući sve bi bilo drugačije, mogla bi da vežba dva, tri puta dnevno, po pola sata, sat – dodaje majka.

Za sada vežba kod kuće na klavijaturi, koja je mala i nema osam oktava, što znači da ne može sve kompozicije da izvodi na njoj.

A kompozicije, inače, izvodi tako da je na svih šest prošlogodišnjih takmičenja, na kojima je nastupila, osvojila prvo mesto. Pet je bilo međunarodnih.

Za stipendiju „Super devojčice“, Alternativnog centra za devojke, prijavila se da bi porodica mogla da kupi klavir.

Električni klaviri su oko 50 hiljada dinara. Znači nam da za početak nađemo neki polovni, samo da ima klavir kod kuće, da može da vežba – dodaje njena majka.

Ivona skromno potvrđuje da joj znači to što se našla među 20 dobitnica stipendije, od pristiglih više od 200 prijava:

Mnogo mi znači što je neko prepoznao moj rad i trud i što ćemo sada moći da kupimo klavir.

Inače, u Kruševcu su se nedavno okupile devojčice iz cele Srbije, dobitnice stipendije za Super devojčice. Stipendije, treću godinu za redom, dodeljuje Alternativni centar za devojke, nakon prikupljanja sredstava kroz onlajn kampanju i dodatne događaje. Na konkurs su mogle da se prijave devojčice uzrasta od 8 do 14 godina, koje su talentovane u oblasti umetnosti, sporta ili nauke. Ovogodišnja kampanja“Podrži Super devojčice” trajala je od 1. septembra do 10. oktobra, a podržali su je brojni pojedinci i pojedinke, organizacije civilnog društva, mala i srednja preduzeća i mediji.

Super devojčice, Odjek.rs
Ivona prilikom uručivanja stipendije / FOTO: Odjek.rs

Početni cilj kampanje bio je da se prikupi 280.000 dinara i dodeli deset stipendija, a očekivanja su znatno premašena jer je prikupljeno 810.487 dinara. Podeljeno je 20 stipendija od po 25 hiljada dinara te su pokriveni troškovi organizovanja dodele stipendija.  Inače, kampanja “Podrži Super devojčice” inspirisana je Međunarodnim danom devojčica, koji se od 2012. godine obeležava 11. oktobra, sa ciljem da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *