Sumiranje rada policije: suzbijanje narkomanije, rasvetljavanje krađa

Policijska uprava Kruševac, Odjek.rs

Tokom oktobra pripadnici Policijske uprave Kruševac imali su značajne zaplene narkotika, rasvetlili su seriju krađa u Ćićevcu, zabeležili manji broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prošli oktobar, a kod ubistva u pokušaju brzom intervencijom priveli izvršioca. To su, ukratko, rezultati rada ovdašnje policije tokom prethodnog meseca, o kojima je u obraćanju medijima govorio načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković:

Tokom oktobra na području ostvareno je povoljno stanje bezbednosti. Od težih krivičnih dela imali smo ubistvo u pokušaju, gde je policija brzom intervencijom privela izvšioca. Što se tiče suzbijanja narkomanije, imali smo zaplenu 99,6 kilograma materije za koju se sumnja da je marihuana i pronađeno je 207 grama materije, za koju se sumnja da je kokain. Nakon veštačenja biće podnete krivične prijave.

Policijska uprava Kruševac, Odjek.rs
Načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković / FOTO:Odjek.rs

Ovdašnja policija je, kako je dodao, rasvetlila seriju krivičnih dela, tri teške krađe i tri krađe na štetu privrednih subjekata na području Ćićevca, sa ukupnom materijalnom štetom od 764.000 dinara. Identifikovano je ukupno pet lica, koja su procesuirana.

U odnosu na prethodni oktobar prijavljen je manji broj slučajeva porodičnog i partnerskog nasilja, sada je bilo 73, u posmatranom periodu je bilo 79, a ovog oktobra su podnete četiri krivične prijave, dok ih prošlog oktobra nije bilo za krivično delo nasilje u porodici.

Milenković je, u susret 25. novembru, kada počinje obeležavanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ kazao da će se pripadnici ovdašnje policije uključiti nizom preventivnih aktivnosti, poput deljenja propagandnog materijala i sprovođenja kampanja:

Ohrabrivaćemo žene da prijave nasilje, kako bi tamna brojka tog krivičnog dela bila što manja. Podstičemo građane da prijave svaki oblik nasilja u porodici.

Policijska uprava Kruševac, Odjek.rs
Nedavno su uvedene redovne mesečne konferencije za medije / FOTO: Odjek.rs

Govoreći o pokretanju elektronske platforme „Pronađi me“ Milenković je podsetio da je reč o sistemu hitnog obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, ako je nestanak povezan sa izvršenjem krivičnog dela.

Od početka godine, do kraja oktobra u Rasinskom okrugu je bio prijavljen nestanak 22 maloletne osobe, ali nestanci nisu bili povezani sa krivičnim delima. Svi su vraćeni porodici ili ustanovi, koja brine o maloletnim licima – naveo je on.  

Milenković je, takođe, imajući u vidu da je počela sezona lova, apelovao na lovce da bezbedno koriste lovačko oružje, poštuju kodeks i pravila ponašanja, kako bi zaštitili druge učesnike u lovu i građane.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *