Sugrađanka Jasmina, pustovanjem vune pravi čudesne predmete!

Kruševljanka Jasmina Todorović jedna je od retkih u Rasinskom okrugu koja se bavi pustovanjem vune i izradom raznih predmeta na tradicionalan način, koji je stariji od tkanja.

Naša sagovornica je inspiraciju za bavljenje ovim, gotovo zaboravljenim zanatom, dobila kada je jednom prilikom videla “zepe” od vune. Poželela je da nešto slično napravi. Tehniku izrade predmeta od vune savladala je na tromesečnom kursu u Beogradu.

Tehnika kojom se bavim je bez šivenja i pletenja, koristim samo vunu, vodu i sapun. Na taj način dobija se filc, koji ima široku primenu. Od tako dobijene vune mogu  da se prave odevni predmeti, upotrebni predmeti za kuću, ukrasni predmeti, šalovi, zepe i papuče – objasnila je Jasmina koja je svoj brend zaštilila pod imenom “Minjin svet vune”.

Vuna spremna za pustovanje

Kao i svaka vrsta ručnih radova, radi se o unikatnim proizvodima. Jasmina navodi da nije moguće napraviti dva ista proizvoda jer je vuna živ materijal i sama se poslaže. Dodaje da uglavnom koristi merino vunu, jer je mekana, ima dužu dlaku od naše, domaće vune, koja je ujedno i oštrija. Vuna se nabavlja preko dobaljača koji uvoze merino vunu iz Australije.

Minja voli ručni rad, a pustovanje vune je izazovno jer se ovim zanatom ne bavi mnogo ljudi:

Ispunjava me bavljenje ovim zanatom, jer je rad na pravljenju predmeta jako kreativan, a sve što se uradi je unikatno. A posebno je interesantno kada se radi po narudžbini, jer treba uskladiti mogućnosti izrade i želje naručioca. Ovom tehnikom se vuna upliće, ništa se ne seče, samo sapun, voda, ruke i valjanje.

Faze u izradi papuca

Prema rečima naše sagovornice postoji mokro pustovanje vune za krupnije predmete, ali i suvo, ono se koristi za sitnije predmete, koji se prave specijalnim iglama. Saznali smo i da je ova tehnika starija od tkanja, te da je Valjevo dobilo ime po valjaricama vune,  ženama koje su se tom tehnikom bavile.

Igle koje se koriste za suvo pustovanje vine

Predmeti koje ova kreativna sugrađanka izrađuje od vune su razni, od šalova, papuča, preko ženskih torbica i uskršnje dekoracije. Šalovi se izrađuju isključivo na svili, jer se svila i vuna, kao prirodni materijali, dobro uvezuju. Koristi se margilan svila iz Kazahstana pa spoj ova dva prirodna materijala daje neverovatan šal, za čiju je izradu, kakao nam je objasnila, potrebno, u zavisnosti od kvaliteta vune, dva do tri dana.

Veliku podršku u bavljenju starim zanatom Minja ima od supruga sa kojim u narednom periodu planira preseljenje na Divčibare, gde će pokrenuti novi posao i tamo nastaviti da razvija svoj kreativni rad. Do tada proizvodi se pod imenom “Minjin svet vune” mogu kupiti ili poručiti na instagramu.

Činjenicu da se ljudi u poslednje vreme okreću prirodi i starim zaboravljenim zanatima njih dvoje objašnjavaju time što nema više kvaliteta u industrijskoj proizvodnji.  

Saznali smo i da pustovanje- valjanje vune, danas, najviše rade Ukrajinci, Mongoli i Rusi, a Mongoli ovu tehniku koriste za izradu tepiha. U Srbiji je valjanje vune bilo zastupljeno do dolaska tekstilne industrije. Malo ko se danas ovim zanatom bavi, te je to ujedno i prednost onih malobrojnih koji na ovaj način izrađuju unikatne odevne i upotrebne predmete, ali i čuvaju tradiciju.

M.M.D.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *