Struka upozorava: Čuvajte se „brzih“ dijeta i „magičnih“ pilula!

Restriktivne dijete i magične pilule koje tope kilograme, a kojima mnogi pribegavaju, posebno u letnjem periodu, suštinski ne rešavaju problem gojaznosti i mogu ozbiljno da naruše zdravlje. Jedini i pravi način da se oslobodimo viška kilograma je uvođenje higijensko dijetetskog režima ishrane koji preporučuje isključivo lekar specijalista i to za svaku osobu individualno. Bezbedan gubitak telesne mase kod gojaznih osoba bez komorbiliteta je maksimalno 10 odsto od početne telesne mase, za period od tri meseca.

Higijensko dijetetski režim ishrane, poznatiji kao dijeta, sprovodi se kako kod ljudi koji imaju određeni zdravstveni problem, tako i kod zdravih osoba, u cilju očuvanja zdravlja i prevencije gojaznosti, kardiovaskularnih i drugih bolesti.

– Medicinsko nutritivna terapija primenjuje se kod pacijenata koji imaju neki zdravstveni problem. Za svaku vrstu oboljenja postoji određena preporuka, u smislu poboljšanja zdravstvenog stanja i sprečavanja pogoršanja bolesti, uz naravno primenu medikamente terapije propisne od strane lekara koji se bavi primarnim oboljenjem- kaže doktorka Vesna Rakonjac, specijalistkinja ishrane za zdrave i bolesne.

Pacijenti kojima je zbog bolesti potreban poseban režim ishrane, kako navodi doktorka Rakonjac, obično nemaju samo jedno oboljenje, gde uz gojaznost uglavnom „idu“ i pridružene bolesti.

-To može biti povećan krvni pritisak, poremećaj lipidnog statusa, disfunkcija jetre, razni endokrinološki poremećaji, promene na zlobovima (pojava gihta i artroznih promena zbog opterećenja zglobova usled viška kilograma). U tim slučajevima, svaki pacijent dobija individualni režim ishrane, u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja.

dr Vesna Rakonjac

Higijensko dijetetski režim ishrane određuje isključivo lekar specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

 –Mnogi pokušavaju da reše estetske probleme zbog gojaznosti ili neke druge zdravstvene probleme, pribegavajući raznim režimima ishrane koji su lako dostupni na internetu, što za posledicu može imati pogoršanje zdravstvenog stanja – ističe naša sagovornica.

Kilogrami izgubljeni na takav način vrlo brzo se vraćaju, takozvani jo-jo efekat, a kao posledica negativnog uticaja na metaboličke procese u organizmu i nedovoljnog unosa minerala i vitamina može doći do urušavanja hormonskog statusa organizma, poremećaja u radu digestivnog trakta, dehidratacije, gubitka mišićne mase, osećaja opšte malaksalosti i nemoći, pada imuniteta – upozorava ona.

Navodi da je bezbedan gubitak telesne mase kod gojaznih osoba bez komorbiliteta maksimalno 10 odsto od početne telesne mase, za period od tri meseca:

-Na primer, za osobu koja ima 80 kilograma i koja bi trebalo da dostigne zdravstveno bezbednu željenu telesnu masu od 60 kilograma, prva ciljna telesna masa za tri meseca bila bi 72 kilograma, za šest meseci 65 kilograma, a treća i konačna od 60 kilograma, za osam meseci.

Nakon postizanja željene težine, izrađuje se higijensko dijetetski režim ishrane za očuvanje zdravlja i održavanje telesne mase, što podrazumeva sve principe pravilne ishrane, uz adekvatan unos ugljenih hidrata, proteina, masti, minerala i vitamina:

U principu, pacijenti koji se za tih osam meseci pridržavaju higijensko dijetetskog režima ishrane, steknu naviku da se hrane pravilno u smislu uzimanja pet obroka na dan ravnomerno raspoređenih sa razmakom od tri sata, što ujedno predstavlja i fiziološko pražnjenje želuca.

Tokom svake dijete, a i u primeni pravilne ishrane, obavezan je unos vode od minimum 35 mililitara po kilogramu telesne mase gde, na primer, osoba koja ima 70 kilograma, dnevno mora da unese dva i po litra vode minimum.

-Najčešća greška je konzumiranje namirnica sa nevidljivom količinom šećera, a to su prevashodno zaslađeni gazirani sokovi u kojima se nalaze takozvane tečne skrivene kalorije. Čak i osobe koje ne unose veće količine hrane kroz obroke, konzumiranjem ovakvih napitaka, dobijaju na telesnoj masi i povećanju  masno tkivo, zbog velike količine šećera u ovim napicima- objašnjava ova doktorka, uz napomenu da na to posebno treba obratiti pažnju u letnjem periodu kada se pomenuti napici koriste u većim količinama.

Doktorka Rakonjac poručuje da magične pilule za mršavljenje ne postoje:

-Postoje dijetetski suplementi koji se propisuju uz određen režim ishrane, a njihova primena mora biti pod nadzorom lekara koji i propisuje dijetetsko higijenski režim ishrane. Bez toga, nikakva primena takozvanih preparata za mršavljenje niti instant dijeta sa interneta ne samo da neće dati nikave efekte, već mogu i ozbiljno da ugroze zdravlje.

D.P.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *