Štićenici VP doma Kruševac viceprvaci sveta u šahu!

Na trećem Svetskom onlajn prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili su drugo mesto. Od protivničkog tima iz Indije oni su u finalu izgubili za samo jedan poen- navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u šahu koje je organizovala Svetska šahovska federacija, učestvovalo je 120 timova iz 50 država. Iz Srbije su učestvovali osuđenici iz šest kazneno popravnih ustanova.

Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kazao je da je pet štićenika VP doma u Kruševcu postiglo ogroman uspeh jer su, kako je istakao, prošle godine bili prvaci sveta:

Njihovo srebro sija kao zlato i treba da budu ponosni na uspeh koji su ove godine ponovili.

On je poželeo štićenicima da, kao i u šahu, i u životu donose samo ispravne odluke i „povlače“ dobre poteze:

Šah je sjajna disciplina jer sve nas uči da dobro razmislimo pre nego što nešto uradimo, a za ove mladiće je posebno bitan jer poštuju pravila fer pleja i svoje protivnike.

Inače, Svetsko prvenstvo u šahu za osobe lišene slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta “Šah za slobodu”.

U Ministarstvu pravde navode da , cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima, u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju. 

D.P.

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *